Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Danko a Vondráček boli u pápeža, pozvali ho na návštevu SR a ČR

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko a predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Radek Vondráček sa vo štvrtok 21. marca 2019 spoločne zúčastnili na omši v rímskej Bazilike svätého Klementa, kde si pripomenuli 1150. výročie úmrtia svätého Cyrila. Foto: TASR - Jaroslav Bublinec

Návšteva vo Vatikáne sa konala pri príležitosti 1150. výročia úmrtia slovanského vierozvestcu svätého Cyrila, ktorý je v Ríme pochovaný.

Vatikán 22. marca (TASR) – Spoločnú audienciu u pápeža Františka absolvovali v piatok predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) a  predseda Poslaneckej snemovne českého parlamentu Radek Vondráček.

"Musím povedať, že som sa chvel, pretože som mal možnosť poďakovať sa (pápežovi) za lásku a dobrotu, ktorú šíri,"
povedal Danko novinárom po audiencii.



Pripomenul, že návšteva vo Vatikáne sa konala pri príležitosti 1150. výročia úmrtia slovanského vierozvestcu svätého Cyrila, ktorý je v Ríme pochovaný.

Spolu s predsedami slovenského a českého parlamentu prišlo do Vatikánu aj niekoľko biskupov z rímskokatolíckej i gréckokatolíckej cirkvi. Súčasťou delegácie u pápeža bol za Slovensko aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár a za Českú republiku najvyšší štátny zástupca Pavel Zeman.

Pápežovi Danko daroval ručne vyrobenú fujaru. Ako uviedol, tento dar je symbolický "pre pastierov, aj pre nás Slovákov".

Spoločne s Vondráčkom predložili pápežovi pozvanie na návštevu SR a ČR. "Keďže sme boli spolu s českými bratmi, tak som sa pokúsil, aby sme jasne deklarovali, že možno jedna krátka, rýchla návšteva by bola veľkým darom pre našich veriacich," informoval Danko s tým, že v záležitosti zapracuje aj bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský.

Arcibiskup pre médiá povedal, že slovenskí cirkevní predstavitelia sa budú "v nasledujúcom období uchádzať, aby vedeli ponúknuť reálne termíny" možnej pápežovej návštevy.

Pápež počas audiencie posvätil obradné kalichy, ktoré sa budú používať pri bohoslužbách v Kaplnke Sedembolestnej Panny Márie na Bratislavskom hrade, ktorú vlani obnovili z Dankovej iniciatívy.

Danko s Vondráčkom potom spoločne položili vence k rímskym pamätníkom Jana Palacha a Alexandra Dubčeka. Na záver návštevy obaja zablahoželali slovenskému kardinálovi Jozefovi Tomkovi - bývalému dlhoročnému prefektovi Kongregácie pre evanjelizáciu národov - k jeho 95. narodeninám, ktorých sa dožil 11. marca.

Slávnostná recepcia na spoločnej pôde slovenských veľvyslanectiev pri Svätej Stolici a v Taliansku bola spojená s vernisážou výstavy obrazov slovenského kňaza Martina Šafárika s názvom "Otče, vďaka".

(osobitný spravodajca TASR Jaroslav Bublinec)