V Dubaji sa v sobotu začína edukačné fórum so slovenskou účasťou

NETKY.SK • 22 Marec 2019, 12:09 • 2 min
V Dubaji sa v sobotu začína edukačné fórum so slovenskou účasťou

DUBAJ – Skúsenosti, ale aj poznatky z rôznych kútov sveta si tento víkend (23.-24.3.) budú v rámci podujatia Global Education and Skills Forum (GESF) v Dubaji vymieňať stovky učiteľov a delegátov z desiatok krajín. Fórum vyvrcholí udelením ceny Global Teacher Prize pre najlepšieho učiteľa.

slovakia

left justify in out

GESF je základnou platformou na riešenie problémov v školskom systéme. Stovky delegátov a učiteľov si budú vymieňať vedomosti a skúsenosti z praxe a ponúknu svoj pohľad na stav a problémy v školskom systéme aj ostatným účastníkom podujatia. Vlani sa na tejto akcii zúčastnilo 2800 delegátov zo 153 krajín, 32 ministrov školstva a viac než 1300 učiteľov.

 

Tohtoročnou témou je otázka "Kto mení svet?". Podľa organizátorov podujatia sa GESF tento rok bude usilovať preskúmať "interakcie medzi technológiou, vzdelávaním a problémami zajtrajška" a zároveň ponúkne stretnutie s tými, ktorí "na tejto križovatke vytvorili skutočnú zmenu".

 

Jedným z organizátorov je napríklad sociálny podnikateľ Kennedy Odede, ktorý v slumoch kenského hlavného mesta Nairobi založil komunitu bojujúcu proti mestskej chudobe a rodovej nerovnosti. Na podujatí sa zúčastní aj deväťročné sýrske dievča Baná Ábidová, ktorá zdokumentovala obliehanie mesta Aleppo.

 

 

V Dubaji na celosvetovom fóre bude prítomná aj slovenská delegácia, zložená najmä z členov neziskovej organizácie Živica a Komenského inštitútu.

 

Slovensko okrem toho zastúpi aj prvá víťazka súťaže Učiteľ Slovenska Zuzana Tkáčová, ktorá učí informatiku na Gymnáziu sv. Edity Steinovej v Košiciach. Prvenstvo v národnom kole jej zaručilo postup na celosvetovú súťaž Global Teacher Prize v Dubaji, ktoré je súčasťou fóra.

 

Fórum je iniciatívou Nadácie Varkey, ktorá verí, že každé dieťa si zaslúži inšpirujúceho učiteľa. Podľa nadácie je vzdelávanie zároveň aj kľúčom k riešeniu globálnych problémov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies