„Pevne verím, že ešte máme čo ponúknuť a želal by som si voľby v marci 2020. Ale pre mňa je dôležitejšie poskytovať kvalitný a profesionálny výkon a slúžiť ľuďom. A ak sa to nebude dať, tak silou-mocou, len s cieľom zachovať si moc a funkciu, zostať až do marca 2020 vo vláde nie je to najlepšie pre Slovensko,“ povedal P. Pellegrini novinárom.

Po ľudskej stránke je podľa neho v koalícii všetko v poriadku, ale zdá sa mu, že sa začína odkláňať od priorít. „A ja si takto vládnutie, ktoré prestáva mať znaky vysokej profesionality a odbornosti, z dlhodobého hľadiska predstaviť neviem,“ uviedol.

Od koaličných partnerov očakáva, že budú k vládnutiu a Slovensku pristupovať profesionálne. „Že budú krajinu posúvať dopredu a že z nej nebudeme robiť trhací kalendár a plniť si svoje sny a túžby,“ poznamenal P. Pellegrini. Pokiaľ vláda nebude fungovať profesionálne, odborne a nebude riešiť problémy ľudí, treba sa podľa premiéra zamýšľať, ako ďalej.

Sľubuje, že ako predseda vlády urobí všetko pre to, aby „so cťou priviedol Slovensko do ďalších parlamentných volieb, aby vláda fungovala, ako má fungovať“. Bude vyžadovať od ministrov, aby si plnili svoje úlohy. „Ak sa to nebude niektorému z koaličných partnerov páčiť, budeme sa baviť, ako ďalej,“ uzavrel.

Koalícia má na stole viacero sporných bodov, napríklad otázku daní, voľby kandidátov na ústavných sudcov, ale aj finančnej pomoci od Spojených štátov na modernizáciu vojenských letísk. Rokovať o nich má koaličná rada.