V platnosti naďalej zostáva 36 zmlúv, v ktorých ide o dotácie v celkovej hodnote 183 miliónov eur. Ich čerpanie a realizácia projektov je však v súčasnosti vylúčená, lebo celá výzva na podporu priemyselných výskumno-vývojových centier je pozastavená.

Stále ju vyšetruje Národná kriminálna agentúra aj OLAF (Európsky úrad boja proti podvodom). Dôvodom sú pochybnosti, či bolo rozhodovanie o úspešných firmách objektívne a spravodlivé.

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) už dospel k záveru, že hodnotiteľom chýbala odbornosť, boli v konflikte záujmov a prideľovanie bodov nebolo dosť objektívne. Teraz pôjde o to, či polícia a následne aj prokuratúra i súdy tieto závery potvrdia a vyvodia zodpovednosť.

Podľa zistení NKÚ pochybila v prvom rade Výskumná agentúra. Na kauzu však doplácajú predovšetkým žiadatelia. Predpokladajme, že medzi šesťdesiatkou firiem neboli len nastrčené spoločnosti, ale aj také, ktoré mali dobré projekty a dotácie si zaslúžili. Do projektov investovali veľa času a energie, a napokon to bolo zbytočné. Nie ich vinou totiž projekty stoja. Môžu tieto firmy žiadať od štátu odškodné? 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa