Liek proti rakovine nám zrejme priniesol asteroid z vesmíru

NETKY.SK • 20 Marec 2019, 11:06 • 2 min
Liek proti rakovine nám zrejme priniesol asteroid z vesmíru

Vedci skúmajú efektívnu metódu liečby rakoviny, ktorá sa spája so špecifickým kovom pochádzajúcim z vesmíru.

slovakia

left justify in out

Počuli ste už o kove s názvom irídium? Ide o veľmi zriedkavý prvok s hustotou najvyššou zo všetkých. V malom množstve sa nachádza v asteroidoch a ešte v menšom je súčasťou zemskej kôry. Jeho výskyt teda priamo súvisí s pádmi týchto vesmírnych „úlomkov“ na našu Zem. Takzvaná irídiová vrstva stará 66 miliónov rokov slúži ako dôkaz o katastrofe, ktorú v období kriedy spôsobil práve asteroid a vyhubil dinosaurov.

 

img

 

Vedci však najnovšie zistili, že tento kov má jednu mimoriadnu schopnosť. Za špecifických podmienok totiž dokáže efektívne likvidovať nádory. Pri zasiahnutí svetlom reaguje s molekulami kyslíka, čím v podstate pôsobí ako oxidačné činidlo a zahubí rýchlo sa deliace nádorové bunky, no tie zdravé nepoškodí.

 

img

 

Problémom však je, že irídiový komplex nie je schopný dopraviť sa do buniek samostatne. To by ale mohol vyriešiť krvný proteín albumín. Ten sa do rakovinových buniek dostáva ľahko, a tak tam môže preniesť aj samotné irídium.

 

img

 

Revolučná metóda doposiaľ nebola testovaná na živom organizme, no zdá sa, že má naozaj veľký potenciál a mohla by byť prelomom v spôsobe liečby nádorových ochorení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona