Ženy majú nižšie platy, budú cestovať lacnejšie

NETKY.SK • 22 Marec 2019, 12:12 • 2 min
Ženy majú nižšie platy, budú cestovať lacnejšie

Problém diskriminácie žien v pracovnom prostredí sa netýka len menej rozvinutých krajín...

slovakia

left justify in out

Nerovnosť platov je smutnou realitou na celom svete. Žiaľ, ku genderovým rozdielom v hodnotení práce dochádza úplne bežne aj napriek vyspelej dobe, v akej žijeme. Ženy sú za rovnakú prácu stále ohodnotené menšou čiastkou ako muži. A to nie je fér. Preto sa prevádzkovateľ berlínskej MHD, dopravca BVG, rozhodol, že túto skutočnosť zohľadní a premietne do cien cestovného.

 

img

 

Hlavným cieľom BVG bolo na tento pálčivý problém upozorniť širokú verejnosť. 18. marec je dňom rovnosti platov, a práve vtedy sa spoločnosť rozhodla, že dámam cestovné zníži o 21 percent, teda presne o toľko, o koľko majú ženy v Nemecku nižšie platy. Kým muži si za cestu metrom zaplatia 7 eur, ženy 5,5 eura.

 

Takzvaný „dámsky“ lístok si ženy budú môcť zakúpiť do konca mesiaca v špeciálnych automatoch. Ak by si toto cestovné zakúpil muž, neminie ho nepríjemná pokuta. Dopravca sa vyjadril, že miestni muži túto iniciatívu vítajú. Rovnako im nepripadá spravodlivé, že ženy každoročne prichádzajú o množstvo peňazí, hoci prácu odvádzajú rovnako dobre ako muži.

 

Špeciálna akcia je len dočasná, BVG totiž týmto gestom chceli podnietiť verejnú diskusiu na tému rovnosti platov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies