Úvod Politika Americký generál obvinil Google, že pomáha Číne so zbrojením

Americký generál obvinil Google, že pomáha Číne so zbrojením

Joseph Dunford. (Foto: archív)

Predseda amerického zboru náčelníkov štábov Joseph Dunford sa stretne s predstaviteľom spoločnosti Google, aby vyjadril znepokojenie z možnej pomoci firmy pri realizácii čínskeho zbrojného programu. Dunford to oznámil na konferencii vo Washingtone. Niektoré aktivity Googlu podľa amerického generála umožňujú Číne získať prístup k technológiám vyvinutým v USA.

Schôdzka sa má podľa Dunforda uskutočniť na budúci týždeň. Ako príklad znepokojujúcej spolupráce americkej firmy s Čínou náčelník generálneho štábu uviedol projekt výskumu umelej inteligencie, ktorý Google v Číne spustil. V národnom záujme USA nie je, aby americké firmy pomáhali Číne v rozvoji vojenských programov, upozornil.

Úradujúci americký minister obrany Patrick Shanahan vyjadril podobné obavy a oznámil, že Google naopak ruší svoju účasť na niektorých projektoch Pentagonu. Firma potom oznámila, že neobnoví kontrakt na využívanie umelej inteligencie pri analýze videozáberov urobených z bezpilotných aparátov.

Spoločnosť Google k svojim aktivitám v Číne vydala vyhlásenie, podľa ktorého sa v tejto krajine zameriava na „vzdelávanie, výskum jazykov a trhových algoritmov a vývoj nástrojov, ktoré sa môžu uplatniť globálne“.