Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Indonézske aerolínie Garuda zrušili objednávku na Boeingy MAX 8

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Aerolínie si v roku 2014 objednali 50 lietadiel tohto typu v hodnote 4,9 miliardy USD (4,3 miliardy eur). Doteraz prevzali jedno lietadlo, teraz ale kontrakt na zvyšné stroje rušia.

Hongkong 22. marca (TASR) - Indonézska letecká spoločnosť Garuda zrušila kontrakt na lietadlá Boeing 737 MAX 8 za takmer 5 miliárd USD. Ide pravdepodobne o prvý oficiálne zrušený kontrakt na dodávku týchto lietadiel. Spoločnosť tak reagovala na problémy stroja, keď sa za päť mesiacov zrútili dve lietadlá tohto typu.

"Naši cestujúci sa obávajú s lietadlom MAX 8 lietať," povedal hovorca Garudy Ikhsan Rosan pre televíznu stanicu CNN. Aerolínie si v roku 2014 objednali 50 lietadiel tohto typu v hodnote 4,9 miliardy USD (4,3 miliardy eur). Doteraz prevzali jedno lietadlo, teraz ale v liste firme Boeing uviedli, že kontrakt na zvyšné stroje rušia. Rosan dodal, že zástupcovia Boeingu plánujú 28. marca pricestovať do Jakarty, aby otázku zrušenia kontraktu ešte prerokovali s vedením aerolínií.

Rozhodnutie Garudy je ďalšou nepríjemnou správou pre amerického výrobcu v súvislosti s lietadlami MAX, ktoré boli najpredávanejšími strojmi firmy. Po dvoch prakticky identických haváriách lietadla v rozpätí piatich mesiacov (lietadlo indonézskej spoločnosti Lion Air havarovalo koncom októbra a lietadlo etiópskych aerolínií Ethiopian Airlines začiatkom marca) však boli stroje MAX 8 a MAX 9 po celom svete stiahnuté z oblohy. Viaceré letecké spoločnosti zároveň oznámili, že dokiaľ nebudú vedieť viac o príčinách, ktoré viedli k pádu lietadiel, nebudú s týmito strojmi lietať a niektoré firmy už informovali, že budú žiadať od Boeingu odškodné.

(1 EUR = 1,1387 USD)