Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rast súkromného sektora eurozóny sa spomalil kvôli výrobnému sektoru

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zložený index nákupných manažérov IHS Markit pre eurozónu, ktorý zahŕňa výrobný sektor aj sektor služieb, dosiahol v marci predbežne 51,3 bodu oproti konečnému februárovému údaju 51,9 bodu.

Londýn 22. marca (TASR) - Súkromný sektor eurozóny sa tento mesiac vyvíjal horšie, než očakávali trhy. Výrazne sa pod to podpísal výrobný sektor, ktorý zaznamenal najslabšiu aktivitu za takmer šesť rokov. Ukázal to v piatok zverejnený rýchly odhad IHS Markit.

Zložený index nákupných manažérov IHS Markit pre eurozónu, ktorý zahŕňa výrobný sektor aj sektor služieb, dosiahol v marci predbežne 51,3 bodu oproti konečnému februárovému údaju 51,9 bodu. To síce znamená pokračovanie rastu, ale v pomalšom tempe, nakoľko rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Výsledok tak zároveň zaostal za odhadmi ekonómov oslovených agentúrou Reuters. Tí očakávali mierne zrýchlenie rastu v sektore na 52 bodov.

Najviac vývoj v súkromnom sektore eurozóny ovplyvnil výrobný sektor. Predbežný index nákupných manažérov IHS Markit pre túto oblasť klesol v marci na 47,6 bodu oproti konečnému údaju za február na úrovni 49,3 bodu. Marcový údaj je najhorší od apríla 2013, pričom ekonómovia očakávali, že sa zvýši na 49,5 bodu. Aj najväčší pesimisti, ktorí predpokladali pokles indexu, odhadovali, že klesne maximálne na 48,4 bodu.

Sektor služieb pokračoval v marci v raste, jeho tempo sa však mierne spomalilo. Index nákupných manažérov pre tento sektor dosiahol 52,7 bodu oproti februárovej hodnote 52,8 bodu.

Aj keď sektor služieb čiastočne kompenzoval nepriaznivý vývoj vo výrobnom sektore eurozóny, podľa IHS Markit výsledky signalizujú slabý rast ekonomiky eurozóny za 1. kvartál.

"Výroba je jednoznačne hlavným dôvodom nepriaznivého vývoja súkromného sektora," povedal hlavný ekonóm IHS Markit Chris Williamson. Ako dodal, najnovšie údaje naznačujú, že rast ekonomiky eurozóny dosiahne v 1. štvrťroku 0,2 %. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters minulý týždeň stanovili svoj odhad na 0,3 %.