Mládežnícka olympiáda v Košiciach nebude, dostala červenú

TA3 TASR
22.3.2019 12:33

V Košiciach opäť rozhodovali o mládežníckej olympiáde. Na mimoriadnom mestskom zastupiteľstve rokovali poslanci o tom, či mesto usporiada v roku 2021 Európsky olympijský festival mládeže. Po stretnutí plnom emócii sa rozhodlo - Košice do podujatia nepôjdu.

Rozpočet nie je nekonečný, tvrdí primátor

Mesto Košice sa vzdá organizácie Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v roku 2021. Mestské zastupiteľstvo na svojom mimoriadnom rokovaní prijalo návrh, aby boli ukončené všetky aktivity smerujúce k zabezpečeniu jeho konania z dôvodu nedostatočnej investičnej a finančnej pripravenosti projektu. Za návrh, ktorý zahŕňal aj to, aby mesto do športovej infraštruktúry investovalo počas štyroch rokov milióny eur, hlasovalo 20 poslancov, proti bolo 16 a dvaja sa zdržali.

Poslanci tiež prijali informatívnu správu o neúspešnom výsledku rokovania mesta s vládou SR o zvýšení 12 miliónového príspevku na organizáciu EYOF. Primátora Jaroslava Polačeka požiadali, aby vypracoval akčný plán dobudovania športovej infraštruktúry v meste Košice na roky 2019 – 2022 v minimálnej výške desiatich miliónov eur pri použití externých zdrojov v maximálnej výške desiatich miliónov eur. Po prerokovaní v príslušných komisiách MsZ a po schválení poslancami by mal byť zapracovaný dodatkom do koncepcie rozvoja športu na roky 2015 – 2020. Podľa Polačeka neinvestovanie do športovej infraštruktúry z minulých období sa dobehnúť nedá. Hovorí, že riziká organizovania EYOF prevýšili možnosti mesta. „Náš rozpočet nie je nekonečný,“ uviedol.

Tvrdí, že Košičania o nič neprídu. „V najbližšom období predstavíme investičný plán, v ktorom si naozaj každý príde na svoje,“ spresnil s tým, že mesto do športovej infraštruktúry neinvestuje peniaze do dvoch rokov, ako by to bolo v prípade konania sa EYOF, ale približne do 3,5 roka. Tvrdí, že sa tak vyhne nátlaku investorov a developerov, a tým sa podarí opraviť a postaviť športové stánky lacnejšie.

Opoziční poslanci hovoria o blamáži

Opozičný poslanec Michal Djordjevič sa obáva, že ak sa objavia iné problémy, šport pôjde bokom. Hovorí, že Košice piatkovým rozhodnutím prišli o jedinečnú príležitosť spropagovať mesto a podporiť hotelierske či gastronomické služby, ale hlavne o zrekonštruované a nové športoviská. Podľa neho mesto malo financie na dôstojnú organizáciu podujatia, no teraz prišlo o milióny z externých zdrojov a ohrozená je aj obnova internátov. „Z môjho pohľadu je to pre Košice blamáž celosvetového charakteru,“ uzavrel.

Kým opoziční poslanci argumentovali, že mesto dokáže podujatie zvládnuť a prostredníctvom neho získa veľa, iní hovorili, že na to obyvatelia doplatia. „Druhá verejnosť by sa pýtala, kde sú chodníky, kde je zimná údržba. Ja by som im povedal, že v EYOF," povedal poslanec Ladislav Rovinský.

Primátor Polaček na rokovaní vymenoval záväzky, ktoré, ako hovorí, mali byť splnené podľa zmluvy a písomných záväzkov. Zároveň sa vyjadril, že zmluva so Slovenským olympijským a športovým výborom a Európskymi olympijskými výbormi je neplatná, keďže ju bývalé vedenie mesta nezverejnilo. Na MsZ vystúpili aj niekoľkí športoví funkcionári, ktorí sa vyjadrili, že chcú, aby v Košiciach EYOF bol. V rokovacej sále sa objavil i transparent s nápisom „Chceme EYOF do Košíc“. MsZ schválilo kandidatúru Košíc na usporiadanie EYOF 2021 na svojom zasadnutí v júni 2016, o štyri mesiace na to bola v Minsku podpísaná zmluva hostiteľského mesta XVI. letnej verzie EYOF medzi mestom Košice, SOŠV a EOV. Na podujatí sa predpokladala účasť približne 6000 ľudí, z toho 3700 športovcov z 50 štátov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok