Briti si začali robiť zásoby ako pred vojnou. Zhromažďujú toaletný papier aj sladkosti

  • Mnohí briti si kvôli obavám z tvrdého brexitu začali robiť zásoby
  • V pivniciach zhromažďujú trvanlivé potraviny, lieky ale aj obľúbené výrobky pochádzajúce z krajín EÚ
  • Na náhodu nič nenecháva ani výrobca toaletného papiera
bokk
pixabay.com
  • Mnohí briti si kvôli obavám z tvrdého brexitu začali robiť zásoby
  • V pivniciach zhromažďujú trvanlivé potraviny, lieky ale aj obľúbené výrobky pochádzajúce z krajín EÚ
  • Na náhodu nič nenecháva ani výrobca toaletného papiera

Brexit sa stáva čoraz horúčejšou témou, ktorá mnohým a nielen politikom začína liezť hore krkom. V prípade takzvaného tvrdého brexitu, teda odchodu Británie bez dohody, sa dá očakávať, že na vopred neurčitú dobu začne stagnovať dovoz tovarov z kontinentu. Ide o vína, syry, olivový olej, ale aj sladkosti či lacnú kozmetiku. Mnohí Briti očakávajú, že po tvrdom brexite nebude v krajine dostatok potravín, a preto sa na plánovaný odchod krajiny z EU začínajú pripravovať podobným spôsobom ako na vojnu.

Na Facebooku sa dokonca objavili skupiny, v ktorých sa ľudia navzájom informujú o tom, ktoré potraviny si majú nahromadiť do zásoby. Ako informuje BCC.com, objavila sa dokonca spoločnosť, ktorá ponúka tzv. brexit boxy, teda krabice, v ktorých ľudia nájdu veci, ktoré by sa im v prípade “krízy” mohli hodiť.

V takomto boxe nájdeš napríklad gélové podpalače, filter na vodu a zásoby mrazom sušených jedál. Cena jednej núdzovej krabice sa pohybuje okolo 300 libier, no vlastník James Blake povedal americkej televízií NBC, že už prekročil hranicu 600 predaných krabíc. Tomu sa povie využiť trhovú príležitosť.

Len, aby bolo dostatok toaletného papiera

Podobne ako aj firmy z mnohých iných odvetví, na tvrdý brexit sa pripravuje aj výrobca toaletného papiera Wepa. Nemecká spoločnosť je pre Britov jedným z najväčších dodávateľov toaletného papiera a kuchynských utierok. Za posledné 3 mesiace spoločnosť nahromadila navyše viac ako 600 ton výrobkov, informoval web BBC.

Wepa tak už má vo svojich britských skladoch 3,5 miliónov roliek toaletného papiera a kuchynských utierok. Firma si však vybudovala aj zásobu kartónových valčekov, ktoré sa používajú uprostred roliek. To preto, aby v prípade potreby pokryla spotrebu na 6 týždňov. Kartónové valčeky vraj bude veľmi obtiažne získať v Británii a Wepa ich musí dovážať zo Škandinávie a krajín východnej Európy. 

Aktuálne informácie o brexite

V súčasnosti prichádzajú v súvislosti s brexitom do úvahy 2 scenáre:

  •  uzavretie a ratifikácia dohody o vystúpení – 21 mesačné prechodné obdobie do konca roku 2020, Dohoda o budúcich vzťahoch
  •  nedosiahnutie dohody o vystúpení

Ak nedôjde k Dohode medzi EÚ a UK o vystúpení alebo nebude ratifikovaná, UK bude od 30. marca 2019 klasickou 3. krajinou, bez akéhokoľvek prechodného obdobia. Tento scenár sa označuje aj ako „cliff edgeno deal“.

Oba scenáre sú stále aktuálne. V súvislosti s tým vydala 20. júla 2018  Európska komisia (EK) oznámenie o príprave k odchodu UK z EÚ ktoré vyzýva aktérov, aby boli pripravení na následky brexitu v prípade oboch scenárov. Text oznámenia a prílohy nájdeš v nasledujúcom odkaze.

zdroj: theguardian.com, bbc.com , nbcnews.com, europa.eu

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá