Bratislava 22. marca 2019 (HSP/Foto:TASR-Henrich Mišovič,Martin Baumann)
Agrorezort pri príležitosti Svetového dňa vody upozorňuje na vážne dôsledky globálnej zmeny klímy a nedostatok vody v poľnohospodárstve. Vyzýva tiež na zníženie plytvania potravinami, ktorých produkcia je mimoriadne náročná na spotrebu vody. Redakciu informoval Michal Feik z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
„Kde niet vody, niet života. Táto pravda sa azda najviac prejavuje v poľnohospodárstve, ktoré zabezpečuje potravu pre celé ľudstvo. Až 70 % zdrojov pitnej vody je využívanej práve v poľnohospodárstve na dopestovanie plodín a chov zvierat. K vodným zdrojom preto musíme pristupovať mimoriadne zodpovedne, využívať ich šetrne a efektívne,“ pri príležitosti Svetového dňa vody to vyhlásila podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.
Globálne zmeny klímy majú na poľnohospodárstvo negatívny vplyv, Slovensko nevynímajúc. Výkyvy počasia spôsobujú nielen extrémne sucho, ale aj nadmerné lokálne zrážky či zvýšenú eróziu pôdy. Agrorezort upozorňuje, že obdobia dažďov sa skracujú a so stúpajúcimi hladinami morí bude na svete viac nepoužiteľnej slanej vody. Nároky na potraviny a vodu pritom budú rásť so zvyšujúcou sa populáciou Zeme.
„Prudké výkyvy počasia si v uplynulých rokoch vypýtali svoju daň najmä od farmárov. Škody napáchané extrémnym suchom najviac postihli nepripravených. Nie je možné a ani udržateľné riešiť tieto problémy jednorazovými opatreniami. Preto sme minulý rok vyčlenili 22 miliónov eur, ktoré budú slúžiť na budovanie a modernizáciu zavlažovacích systémov, vďaka čomu očakávame aj zníženie spotreby vody,“ spresnila Gabriela Matečná.
Obrovskou výzvou je podľa ministerky zníženie enormného plytvania potravinami. „Hoci si to často neuvedomujeme, na výrobu potravín je potrebné veľké množstvo vody. Napríklad na výrobu veľkého piva sa spotrebuje celkovo 170 litrov vody, na jednu šálku kávy 132 litrov vody a vodná stopa jedinej čokoládovej tyčinka je až 1 700 litrov vody.“ V Európskej únii sa odhaduje, že až 20% z celkového množstva vyrobených potravín sa stráca alebo vyhodí, zatiaľ čo 43 miliónov ľudí si nemôže každý druhý deň dovoliť kvalitné jedlo. Domácnosti produkujú viac ako polovicu celkového odpadu z potravín v EÚ, čo predstavuje 47 miliónov ton, pričom 70% potravinového odpadu vzniká v domácnostiach, stravovacích službách a maloobchode. Globálne sa približne tretina všetkých potravín určených na ľudskú spotrebu stráca alebo plytvá.
„Riešenia na ochranu vody máme v rukách my všetci – vláda, poľnohospodári, podnikatelia, spotrebitelia i domácnosti. Blížime sa k bodu, kedy polovica svetovej populácie bude trpieť nedostatkom vody. To, že na Slovensku jej máme v súčasnosti relatívny dostatok, neznamená, že sa tomuto problému nemusíme venovať. Práve naopak,“ uzavrela Gabriela Matečná.