Solárny systém, Foto: WP [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Slnečná sústava a poradie planét v nej sú základné veci, ktoré sa učíme už na základnej škole.

Učebnice a informácie v nich sú síce dlhé roky rovnaké, informácie sa však neustále menia, pribúdajú a aktualizujú. Vezmime si napríklad Pluto, až do roku 2006 bola táto planétka pevnou súčasťou slnečnej sústavy a bola deviata v poradí, vedci sa však rozhodli, že to zmenia a žiaci sa učili už len o 8 planétach. Čo sa zmenilo tentoraz?

Článok pokračuje pod videom ↓

Najbližší sused

Našim najbližším susedom je podľa učebníc Venuša a ak by ste to povedali na hodine v škole, zrejme by vám to bolo odpustené. Obežná dráha Venuše je totiž k obežnej dráhe Zeme najbližšie zo všetkých. V časopise Physics Today však uverejnili vedci informáciu, podľa ktorej už toto tvrdenie nie je pravdivé.

Foto: unsplash

Venuša to nie je

Vedci z NASA spojili sily s inžiniermi z ďalších inštitúcií a povolali si na pomoc dokonca aj armádnych vedcov, aby vytvorili počítač, ktorý by dokázal simulovať a vypočítať priemernú vzdialenosť planét od Zeme za posledných 10 000 rokov. Zamerali sa konkrétne na najbližších susedov, a to na Merkúr, Venušu a Mars. Na základe toho vedci zistili, že Zem trávi viac času v tesnej blízkosti inej planéty, nie Venuše, našim najbližším susedom by teda podľa ich výpočtom mal byť Merkúr.

Pulzná kódová modulácia

Nové výpočty sa však netýkajú len Zeme. Ukázalo sa, že v podstate každá planéta strávi v blízkosti Merkúru viac času, než sa doteraz predpokladalo. Ako je to možné? Na výpočet bola použitá tzv. pulzná kódová modulácia, v skratke PCM metóda. Je to matematická rovnica, ktorá ráta napríklad s tým, že obežné dráhy planét sú okrúhle, koplanetárne a koncentrické. Následne ráta priemernú vzdialenosť obežných dráh dvoch planét počas toho, ako sa pohybujú po obežnej dráhe okolo Slnka.

Foto: unsplash

Vzdialenosť orbít

Na základe klasických výpočtov vedci zistili, že dve pohybujúce sa telesá sú k sebe najbližšie vtedy, keď je vzdialenosť ich vnútorných orbít minimálna. Kým Venuša je vo vzdialenosti 0,72 AU (astronomická jednotka, ktorá určuje približnú vzdialenosť Zeme od Slnka), Merkúr je vo vzdialenosti len 0,39 AU).

Uplatnenie PCM metódy

Zarážajúce je, aké obrovské sú rozdiely medzi novými výpočtami a tými klasickými. Nová počítačová simulácia totiž ukázala, že vzdialenosť medzi Venušou a Zemou je 1 136 astronomických jednotiek a vzdialenosť medzi Zemou a Merkúrom je 1 039 astronomických jednotiek. Je potrebné, aby túto hypotézu potvrdili ešte ďalší odborníci z praxe, vedci si však myslia, že PCM metóda bude mať v astronómii široké uplatnenie. Napríklad, umožní vedcom rýchlo a ľahko určiť vzdialenosť medzi orbitami akýchkoľvek dvoch telies vo vesmíre, či vyhodnotiť komunikačnú schopnosť satelitov.

iflscience, physicstoday
Uložiť článok

Najnovšie články