Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Google sa bude spovedať z napomáhania vyzbrojovania Číny
Zdielať na

Google sa bude spovedať z napomáhania vyzbrojovania Číny

Archívne video

WASHINGTON / Americký technologický gigant Google bude možno čeliť obvineniam z napomáhania v rozvoji čínskych vojenských programov. Znepokojenie vyjadril americký Zbor náčelníkov štábov, obavy padli aj zo strany ministra obrany Patricka Shanahana. Príkladom znepokojivej spolupráce je partnerstvo na projekte výskumu v oblasti umelej inteligencie.

Predseda Zboru náčelníkov štábov Joseph Dunford vyjadril obavy nad pôsobením americkej technologickej spoločnosti Google na území Číny. Americký generál túto skutočnosť oznámil vo štvrtok na konferencii vo Washingtone. Aktivity Googlu údajne umožňujú Číne získať prístup k technológiám vyvíjaným v Spojených štátoch. 

Čoraz väčšmi odznievajú obavy z pomoci na realizácii čínskeho zbrojného programu. "Národným záujmom USA nie je, aby americké firmy pomáhali Číne v rozvoji vojenských programov," upozornil. Ako príklad uviedol spoluprácu na projekte výskumu umelej inteligencie, ktorú Google spustil práve v Číne. Stretnúť sa má s predstaviteľom Google, aby danú vec prebrali, budúci týždeň. 

Koniec spolupráce s Pentagonom

Podobné znepokojenie minulý týždeň prejavil aj úradujúci minister obrany Patrick Shanahan. Vyhlásil, že Google paradoxne ukončuje spoluprácu na niektorých programoch Pentagonu. Technologický gigant oznámil, že neobnoví kontrakt pre vývoj umelej inteligencie v oblasti spracovania video-záberov z bezpilotných zariadení. 

Google na margo svojich aktivít v Číne uverejnil vyhlásenie, podľa ktorého sa v tejto krajine sústredí na "vzdelávanie, výskum jazykov a trhových algoritmov a vývoj nástrojov, ktoré sa môžu uplatniť globálne."

Pozrite si aj reportáž z bezpečnostnej konferencie ohľadom hrozieb plynúcich z výskumu umelej inteligencie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy