Svetlo pod perinou: Umelci vytvárajú zbierku príbehov o inšpiratívnych Slovákoch

  • Dve šikovné podnikateľky, spojili svoje sily a pracujú na projekte venovanom tým najmenším
  • Na svete je už niekoľko inšpiratívnych príbehov o známych Slovenkách a Slovákoch, ktoré majú inšpirovať ďalších
  • Doplnené sú o originálne ilustrácie desiatok umelcov
  • Svoj vlastný príbeh tu má aj Zuzana Čaputová, Branči Kováč či Ján Kuciak
priscilla-du-preez-607170-unsplash
Unsplash
  • Dve šikovné podnikateľky, spojili svoje sily a pracujú na projekte venovanom tým najmenším
  • Na svete je už niekoľko inšpiratívnych príbehov o známych Slovenkách a Slovákoch, ktoré majú inšpirovať ďalších
  • Doplnené sú o originálne ilustrácie desiatok umelcov
  • Svoj vlastný príbeh tu má aj Zuzana Čaputová, Branči Kováč či Ján Kuciak

Projekt Svetlo pod perinou vznikol veľmi nenápadne a zároveň v ten pravý čas. Dve šikovné Slovenky sa dali dokopy a pracujú na zozname 57 inšpiratívnych príbehov o našich rodákoch (mužoch aj ženách) a v knihe venovanej predovšetkým mladším ročníkom im chcú pripomenúť, že za svoje sny sa oplatí bojovať.

Lucia Pašková, spoluzakladateľka Curaproxu a Mária Sztarovics, zakladateľka marketingovej agentúry Wings4U pracujú na slovenskej obdobe titulu, ktorý v zahraničí trhá rekordy.

„Sme kamarátky z vysokej školy Pedagodgickej v Bratislave. Poznáme sa roky a raz na návšteve u Maji (žije v Českom Raji) sme sa bavili o ženských vzoroch. V tú dobu sme obe čítali s našimi dcérami Good Night Stories for Rebel Girls a pozerali na Netflixe sériu The OA. Brit Marling je hlavná postava, ale aj co-autorka The East and The OA a nás baví, pretože sa rozhodla sama začať písať scenáre s výraznými ženskými rolami (ktoré potom sama stvárnila), pretože v Hollywoode sú ženské postavy vo filmoch podávané stereotypne,“ prezradili Maja a Lucia pre Startitup.

Ako ďalej dodávajú, táto debata v nich rozvinula nápad ako ukázať dievčatám, ženám, že si môžu vybrať, kým chcú byť a ako posilniť ich sebevedomie.

„Na Slovensku je predsa veľa inšpiratívnych osobností a nemusíme ich hľadať v zahraničí. Pôvodne malo ísť len o príbehy silných a inšpiratívnych žien, neskôr sme sa rozhodli do projektu zaradiť aj mužov. Chlapci, rovnako ako dievčatá, potrebujú vidieť lokálne vzory,“ dodávajú.

Na projekte však nepracujú samy. Každý z príbehov píše iný autor a o ilustráciu k nemu sa postará iný ilustrátor alebo umelec. Oslovujeme autorov textov, ktorých štýl sa nám páči – budú to spisovatelia, ale aj novinári, marketéri, scenáristi. Obrázky taktiež pripravujú rôzni umelci – dizajnéri, výtvarníci, grafici, ilustrátori. Oslovujeme ich samy a berieme to ako príležitosť zoznámiť sa s ľuďmi, ktorých uznávame ako umelcov,“ vysvetľuje. 

Oproti tradičnej forme, na akú sú čitatelia úspešných príbehov zvyknutí, Lucia a Maja zvolili presný opak. Namiesto toho, aby najprv predstavili na veľkolepom krste knihu, príbehy o hrdinoch nášho malého Slovenska vypúšťajú do sveta po jednom na webe a pripravujú k nim bonus v podobe podcastov, kde príbehy budú čítať známe mená. Až potom príde na rad tlačená verzia. Kto budem hlasom podcastov nám dievčatá prezradiť zatiaľ nechceli, sľubujú však hercov, spevákov, moderátorov a ďalších umelcov.

Pred spaním môžu rodičia svojim drobcom prečítať napríklad príbeh ambicióznej Rómky Janette Motlovej Maziniovej, najúspešnejšej slovenskej paralympioničky Henriety Farkašovej, Milana Rastislava Štefánika, novinára Jána Kuciaka, herečky Zuzany Kronerovej, ale aj novej hlavy štátu, Zuzany Čaputovej. Podľa autoriek pri všetkých príbehoch mali autori textov aj obrazovej prílohy úplne voľné ruky a priznávajú: „Chceli sme, aby do projektu dali svoju vášeň a srdce. Aby osobnosti, ktoré majú radi/rady, mohli zachytiť svojim jedinečným hlasom a videním.“

Nápad Svetlo pod perinou je ako dievčatá priznali svetoznámou „Good Night Stories for Rebel Girls“ od autoriek Eleny Favilli a Francesci Cavallo, spoluzakladateliek platformy Timbuktu Labs a tiež autoriek prvého detského magazínu pre iPady. Vo svete urobili veľký rozruch, keď sa im podarilo vďaka crowdfundingu na knihu plnú príbehov silných žien z celého sveta (Frida Kahlo, Hilary Clinton, Amelia Earhartová,…) vyzbierať neuveriteľný 1 milión dolárov od dokopy 20 000 podporovateľov. Vo svete sa predali tisícky prekladov, na Instagrame desiatky tisíc sledovateľov a pre veľký úspech majú na konte aj pokračovanie.

Zdroj: svetlopodperinou.sk, publisherweekly.com

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá