Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Gabčíkovi sa prišla pokloniť aj vnučka generála Moravca, autora operácie Antropoid
Zdielať na

Gabčíkovi sa prišla pokloniť aj vnučka generála Moravca, autora operácie Antropoid

POLUVSIE / Jozef Gabčík - meno chlapca pôvodom z malej slovenskej dedinky dnes pozná takmer celý svet. Spolu s Janom Kubišom totiž dokázali to, čo sa nikomu inému počas druhej svetovej vojny nepodarilo - úspešný atentát na jedného z najvyššie postavených nacistov. Teraz sa stretli potomkovia dvoch rodín, ktorých osudy sú navždy prepojené - Jozefa Gabčíka a generála Františka Moravca, ktorý operáciu Antropoid zosnoval. Náš štáb bol pritom.

Pri pamätníku pred rodným domom Jozefa Gabčíka prišla položiť vence aj vnučka muža, ktorý bol jedným z autorov útoku na Heydricha.

"Legionár, dôstojník ČS armády a brigádny generál František Moravec zastával názor, že o hraniciach a slobode sa nerokuje, že tie treba brániť vždy a všetkými prostriedkami," predstavil ho generálmajor Vladimír Šimko, náčelník vojenskej kancelárie prezidenta SR.

Jeho vnučka, pani Anita Moravec Gard pred zhromaždenými v Poluvsí povedala: "Jozef Gabčík a Jan Kubiš verili, že sloboda občanov Československa je oveľa dôležitejšia ako ich vlastné životy. Výsledkom Antropoidu bolo, že mníchovská dohoda, ktorá zničila Československo, bola zrušená a bol odstránený jeden z najnebezpečnejších mužov nacistického Nemecka."

V Poluvsí si Jozefa Gabčíka uctili veľvyslanci, vysokopostavení vojaci ako aj vojaci z 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny.

Veľvyslanec Spojeného kráľovstva Andrew Garth hovoril aj o tom, že jedna z jeho prvých ciest po nastúpení do funkcie viedla práve k rodnému domu Jozefa Gabčíka do Poluvsia: "We will remember them. Po slovensky: spomíname, ďakujem."

Plukovník Miroslav Gardlo velí elitnej jednotke vojakov s červenými baretmi, ktorí sa hrdo hlásia k posolstvu výsadkára Jozefa Gabčíka: "Žilinský útvar, 5. pluk špeciálneho určenia už viac ako 20 rokov nesie čestný názov pluk Jozefa Gabčíka a stali sme sa pokračovateľom jeho odkazu."

Anita Moravec Gard sa narodila v Spojených štátoch. Miesta spojené s operáciou Antropoid navštevuje pravidelne. Na Slovensko ju pozvalo pamätné združenie slobodných československých veteránov a prvýkrát sa tak stretla aj s príbuznými Jozefa Gabčíka.

"Je to také spojenie rodín, ktoré sa pred 80-90 rokmi stretávali v nejakej symbióze a my po toľkých rokoch sme sa stretli, aby sme si pripomenuli tie dejiny," povedala Katarína Tomčíková, praneter Jozefa Gabčíka.

Anita Moravec Gard považuje za dôležité, aby sa o ľuďoch, ktorí nebojácne a bez ohľadu na vlastnú bezpečnosť zasadili nacistom tvrdý úder, neprestalo hovoriť: "Antropoid sa v Spojenom kráľovstve či v Čechách často vníma ako česká operácia. Nebola to však česká, ale československá operácia. Gabčík bol Slovák a mal na úspechu akcie rovnakú zásluhu."

Anitina mama utekala pred nacistami ako 16-ročná. Vnúčatá Františka Moravca v Amerike sa však po česky nenaučili: "Ale keď som vyrastala, dôležité slovo bolo: knedlíky."

Pripomeňme si atentát na Heydricha:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy