Mladá architektka navrhla v diplomovke netradičnú zastávku, ktorú sa jej podarilo „pretlačiť “do reality

  • Realizácia nadviazala na diplomovú prácu Lenky Jalůvkovkovej, ktorá vytipovala štartovacie body pre nové oživenie cesty na vrch Hostýn
  • Prvým dokončeným bodom je malá autobusová zastávka “U hřbitova”.
Boysplaynice
  • Realizácia nadviazala na diplomovú prácu Lenky Jalůvkovkovej, ktorá vytipovala štartovacie body pre nové oživenie cesty na vrch Hostýn
  • Prvým dokončeným bodom je malá autobusová zastávka “U hřbitova”.
Podľa článku od autora Martina Ťažká, Archinfo.sk, autori projektu: Ing. arch. Tomáš Jalůvka, Ing. arch. Lenka Jalůvková, Spolupráca: Bc. Tomáš Kašík, Ing. Roman Musil

„Svätý Hostýn je jedno z najznámejších miest v Českej republike a každoročne ho navštívia tisíce ľudí. Hostýn, ale nepriťahuje len veriaci pútnikov, svojou atmosférou a umiestnením v srdci Hostýnských vrchov láka hŕbu turistov i športovcov v akomkoľvek ročnom období. V súčasnosti sa opäť začína premýšľať a hovoriť o postoji k životu. Aj napriek tomu, že veriacich podľa prieskumov stále ubúda, každý človek potrebuje mať niečo čomu verí. Niekto má na prvom mieste rodinu, iný prírodu, ďalší nejakého z mnohých Bohov. Nezameriava sa na žiadnu skupinu veriacich ani neveriacich. Preto sa snažím vytvoriť akúsi formu ‚púte‘ v ktorej si každý nájde to svoje. Či už rozmer duchovnej, športové či rekreačné. Zámerne som ľahko potlačila onú ​​najzreteľnejší duchovnej rovinu Svätého Hostýna. Vytipovala som podľa môjho najlepšieho svedomia sedem zásadných bodov, ktoré sú prepojené najfrekventovanejšími chodníkmi. Chcela by som, aby sa stali štartovacími bodmi pre obrodenie cesty na svätý Hostýn,“ vysvetľuje autorka.

Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk

Týmito slovami začína diplomová práca architektky Lenky Jalůvkovej (v tom čase Bulisovej) z roku 2015, ktorú viedol architekt Jiří Marek. Jedným zo spomínaných siedmych bodov je autobusová zastávka U hřbitova.

zdroj: BoysPlayNice

Po osvete, ľahkom nátlaku a nekonečnom presviedčaní pristúpilo vedenie mesta Bystřice pod Hostýnem k realizácii prvého zastavenia. Výsledkom korekcií a úprav projektu z diplomovej práce bol návrh jednoduchého objektu, ktorý slúži ako nástupný bod do Hostýnskych vrchov a na samotný svätý Hostýn – autobusovej zastávky.

Až spätne nám došlo, že tak malým objektom pretečú stovky až tisíce ľudí ročne, oveľa viac, než sme doteraz ovplyvnili všetkými svojimi domami dohromady. Malý objekt s veľkým presahom,“ dodávajú architekti.

zdroj: Boysplaynice

Rámová drevostavba kompletne vyhotovená z českého smrekovca je ošetrená prírodným olejom a prekrytá vegetačnou strechou. Celá stavba je posadená na sokli z pohľadového betónu. Informačný systém, ktorý tvoria tri presklené polia zahŕňa mapu Hostýnskych vrchov, mapu Bystřice pod Hostýnem a cestovný poriadok. Plocha nástupiska je zvýraznená žulovými dlažobnými kockami, ktoré boli recyklované z pôvodnej mestskej komunikácie. Výsledkom projektu je jednoduchý prístrešok, kde môžete čakať na autobus, dať si desiatu, pozrieť  sa do mapy alebo si dohodnúť rande. Skrátka príjemný multifunkčný priestor v malom meste.

„Snáď to nebolo posledné zastavenie v Hostýnskych vrchoch a dúfame, že ďalšie na seba nenechajú dlho čakať,“ vyslovujú želanie mladí architekti.

zdroj: BoysPlayNice
zdroj: BoysPlayNice
zdroj: BoysPlayNice
zdroj: BoysPlayNice
zdroj: BoysPlayNice
zdroj: BoysPlayNice
Zdroj: Archinfo.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá