ZN.SK
zubný kameň

Prečo sa tvorí zubný kameň a ako proti nemu bojovať?

Počas celého dňa sa na zuboch a v medzizubných priestoroch bežne zachytávajú zvyšky potravy. Stačí podceniť umývanie zubov a usadí sa na nich zubný kameň.

Počas celého dňa sa na našich zuboch, ďasnách a v medzizubných priestoroch bežne zachytávajú zvyšky potravy. Stačí jednoducho podceniť správne umývanie zubov a usadí sa na nich zubný povlak so škodlivými baktériami. Tie sa podieľajú na vzniku nepríjemného zubného kameňa. Ako proti nemu bojovať?

zubný kameň

Vznik zubného kameňa

Zubný kameň má zvyčajne ako žltú, hnedú alebo až čiernu farbu. Začína sa usadzovať najprv na vnútornej strane zubov, ktorá je pri čistení ťažšie prístupná. Na povrchu je zubný kameň hrubý a drsný, vďaka čomu sa na ňom ľahko usádzajú baktérie a zvyšky potravy. Tým, že zubný kameň sa dokáže usadiť na zube nielen nad, ale aj pod ďasnom, dochádza jeho pribúdaním k oslabovaniu ďasien a k nebezpečnému narušeniu väzieb medzi zubom a ďasnom. Okrem nedôsledného čistenia zubov býva príčinou vzniku zubného kameňa aj užívanie niektorých liekov či zloženie samotných slín. Zubný povlak sa viac tvorí aj po konzumácii jedál, ktoré sa príliš lepia na zuby. Jediným riešením je umyť alebo aspoň vypláchnuť zuby čistou vodou po každom jedle.

Ako sa zubného kameňa zbavíme?

V prvom rade je dôležité, aby sme zo zubov pravidelne a dôsledne odstraňovali nečistoty a zubný povlak. Minimálne raz denne je potrebné vyčistiť aj medzizubné priestory. Povlak a zubný kameň sa však tvorí aj na miestach, ktoré nie sú viditeľné či dostupné a poradí si s nimi len zubný špecialista. Pre krásny úsmev bez zubného kameňa sa odporúča aspoň dvakrát ročne absolvovať dentálnu hygienu.

Odstráňte zubný kameň pomocou domácich receptov

Udržiavať si zuby krásne biele pomáhajú aj účinné suroviny, ktoré má doma každý z nás.

  • Jedlá sóda

Jednoducho zmiešajte trochu s vodou, naneste na prsty alebo kefku a jemne prechádzajte po zuboch. Potom ústa dôkladne vypláchnite. Sóda ale sklovinu oslabuje a narúša, neodporúča sa teda používať ju viac než raz týždenne.

  • Sezamové semiačka

Ak ich budete pravidelne žuvať, stanú sa šetrným prírodným peelingom na zuby.

  • Klinčekový alebo rozmarínový olej

Oba sa využívali v zubnej medicíne odjakživa. Pridajte pár kvapiek do pohára s vodou, rozmiešajte a touto zmesou si vypláchnite ústa. Následne si zuby ešte dôkladne umyte.

  • Aloe vera s obsahom glycerínu

Zmiešajte gél z aloe vera s glycerínom v rovnakom pomere, pridajte niekoľko kvapiek citrónovej šťavy alebo štipku jedlej sódy. Naneste na kefku a jemne prechádzajte po zuboch. Používajte ju však maximálne raz do týždňa.

  • Pomarančová šupka

Pomarančová šupka obsahuje enzýmy, ktoré vám môžu pomôcť zbaviť sa aj usadeného povlaku a kameňa. Jednoducho si ňou prechádzajte po zuboch niekoľko minút. Ešte pred jej použitím ju ale dôkladne očistite, aby ste sa zbavili pesticídov.

Ak žiaden s domácich receptov nezaberá, navštívte čo najskôr svojho zubného lekára.

Mohlo by zaujímať tiež:

Lucia

Lucia
Absolventka štúdia marketingovej komunikácie, momentálne žijúca v zahraničí s obrovskou vášňou pre cestovanie, nové zážitky a dobré jedlo. K príležitosti písať sa dostala pred pár rokmi v zn.sk. Je to pre ňu relax a zodpovednosť zároveň.



Inzercia

Najčítanejšie

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu