Prečo sú coworkingy dôležité pre budúcnosť Slovenska? Opýtali sme sa v HubHube a v Paralelná Polis

  • Coworkingové priestory sú vo vyspelých krajinách fenoménom novodobého vnímania pracovného štýlu
  • Viac ako 25 súkromných coworkingových priestorov vzniklo počas posledných 4 rokov aj na Slovensku
  • Aká je budúcnosť týchto priestorov podľa známych coworkingov v Bratislave?
titulka
Archív HubHub/Archív Paralelná Polis
  • Coworkingové priestory sú vo vyspelých krajinách fenoménom novodobého vnímania pracovného štýlu
  • Viac ako 25 súkromných coworkingových priestorov vzniklo počas posledných 4 rokov aj na Slovensku
  • Aká je budúcnosť týchto priestorov podľa známych coworkingov v Bratislave?

Pojem coworking sa vo svete stáva fenoménom najmä pre netradičný štýl práce a podnikania v otvorenom kancelárskom prostredí, kde bok po boku pracujú odborníci z rôznych oblastí. Zdieľaný pracovný priestor – coworking – vznikol prirodzene s narastajúcou flexibilitou pracovného času a globalizáciou firiem. Sú to najmä programátori a konzultanti pracujúci na diaľku pre medzinárodné spoločnosti, umelci, dizajnéri, ale aj začínajúce firmy a startupy, ktorí dávajú prednosť zdieľanému pracovnému prostrediu pred izolovanou prácou z kaviarní či z domu. 

O tom, aké výhody so sebou prinášajú takéto moderné interaktívne priestory a aká je vlastne ich budúcnosť, sme sa porozprávali s Mariannou Sádeckou z Paralelná Polis a s marketingovým manažérom pre CEE z HubHub Dominikom Illekom.

Kto využíva vaše priestory viac? Veľké firmy, startupy alebo jednotlivci?

HubHub

Je to mix. Sedí u nás niekoľko startupov a malých projektov. Cellense, GoBigName, Exponea, Fuergy, SimpleCell, Tachyum, PowerEx a ďalší. Tatra banka, ktorú môžeme pokojne označiť za veľkú firmu alebo korporáciu, k nám presunula svoj R&D tím, ktorý pracuje na všetkých inováciách a aplikáciách pre banku. Majú tu aj svoj showroom a pod značkou ElevatorLab powered by Tatra banka v ňom prezentujú budúcnosť bankovníctva.

Máme však aj mnoho freelancerov alebo vzdelávacích projektov, ktoré sú súčasťou HubHub komunity a prenajímajú si u nás miesto. Spomeniem neziskovku Duke of Edinburgh Slovakia či vzdelávací program Butterfly Effect. Spolupracujeme však aj s korporáciami a väčšími firmami, ktoré u nás nesedia, teda neplatia členstvo, no využívajú priestor napríklad na organizáciu interných alebo externých eventov, prenajímajú si zasadačky na offsite meetingy a podobne.

Zobraziť celú galériu (12)
zdroj: Archív HubHub

Paralelná Polis

Jednotlivci u nás trávia produktívne dni – sú to väčšinou ľudia, ktorí si slobodne manažujú svoj pracovný aj voľný čas. Bývajú to freelanceri, IT nomádi, ktorí pracujú na diaľku pre iné firmy alebo sú to tiež umelci pracujúcich na rôznych projektoch.

Firmy si prenajímajú náš priestor na jednodňové alebo viacdňové školenia (buď v ich témach, alebo majú záujem aj o školenia od odborníkov, ktorých ponúkame my).

Zobraziť celú galériu (12)
zdroj: Archív Paralelná Polis

Coworking ponúka množstvo výhod. Prenájom jednotlivých miest je z pravidla nižší ako prenájom samostatnej kancelárie, keďže prevádzkové náklady sú zdieľané s ostatnými členmi coworku. Coworky väčšinou ponúkajú aj priestory pre pracovné stretnutia a nevyžadujú od nájomníka investície do ich údržby či zariadenia.

Čo by ste charakterizovali ako najväčšie výhody co-workingových priestorov?

HubHub

Flexibilita, komunita rôznych ľudí a rôznych profesií, možnosť učiť sa od druhých. Tieto tri výhody sú asi tie najdôležitejšie. Ak začínate ako freelancer a váš projekt je úspešný, máte šancu priberať ľudí do tímu, rásť a pritom mať stále veľkú flexibilitu. Nemusíte sa viazať k prenájmu drahých kancelárií na niekoľko rokov, nemusíte riešiť upratovanie, bezpečnosť, internet, či nakupovať nábytok. Všetky tieto služby má každý dobrý coworking, tak ako HubHub, vo svojich balíčkoch členstiev. Ďalej je to určite rôznorodosť ľudí, ktorí sa v komunite nachádzajú. Ak potrebujete developovať svoj web, urobiť dobrú PPC kampaň, právne poradenstvo či iné služby, s veľkou pravdepodobnosťou takýto človek alebo projekt sedí vedľa vás. Aj to je dôvod, prečo robíme pravidelné stretnutia v rámci komunity.

Zobraziť celú galériu (12)
zdroj: Archív HubHub

Raňajky, poobedné drinky, kde jeden člen predstavuje svoj projekt ostatným. Dobrá komunita funguje ako rodina a navzájom si vie pomôcť. V HubHub sa zameriavame aj na vzdelávanie. S úspechom a rastom našich členov prichádzajú nové otázky. Ako si hlbšie rozpracovať vlastný business case, ako začať rokovať s investormi, ako zefektívniť svoj marketing?

Všetky tieto témy sa snažíme priblížiť našim členom, ale aj širšej komunite, ktorá navštevuje naše eventy pravidelne. Okrem vlastných eventov však spolupracujeme s rôznymi neziskovkami a vzdelávacími projektmi, ktoré prinášajú do HubHub ešte viac tém. Blockchain, fintech, IoT, kryptomeny, budúcnosť práce. To všetko sú oblasti, kde naše školstvo zaostáva a ľudia musia hľadať dodatočné informácie práve prostredníctvom eventov a večerných kurzov či prednášok.

Zobraziť celú galériu (12)
zdroj: Archív HubHub

Parelelná Polis

Postupne ako sa zdieľaná ekonomika rozširuje na stále viac a viac oblastí v našom dennodennom fungovaní (Uber, Airbnb, krátkodobé požičiavanie áut…), dostal sa tento trend aj do pracovných miest. Ak je jednotlivec nezávislý na dennom styku s pracovným kolektívom a jednom pracovnom mieste, nedáva mu už dnes zmysel investovať čas a peniaze do zariaďovania si vlastnej kancelárie, ak v meste kúsok od neho nájde architektonicky vhodné miesto s príťažlivým dizajnom, kde si za minimálne náklady, môže prenajať miesto s nerušenou pracovnou atmosférou.

Podobne ako keď si sadnete do obrovskej knižnice, kde vás to samé od seba priťahuje čítať dlho a nerušene, tak v coworkingu je cítiť pracovnú atmosféru a určite nebudete v tejto atmosfére prokrastinovať toľko, čo doma. Freelanceri často používajú coworking, aby si oddelili rodinný život od toho pracovného. Jednotlivec sa dostáva do nového inšpiratívneho pracovného prostredia, kde vynikajú nové pracovné spolupráce.

Zobraziť celú galériu (12)
zdroj: Archív Paralelná Polis

Tým hlavným a najdôležitejším benefitom coworkov je však komunita.Samotné coworky podporujú komunitný spôsob práce tým, že vytvárajú veľké komunitné priestory s príjemnou atmosférou a často aj kaviarňou. Spoločný priestor tak umožňuje nezávisle pracujúcim odborníkom budovať si komunitu so spoločnými hodnotami, vymieňať si skúsenosti, či spoločne pracovať na nových nápadoch.

Jednotlivci tak profitujú vďaka otvorenej spoločnosti ľudí z rôznych oblastí, ktorí sa pravidelne stretávajú a vymieňajú si informácie a kontakty. Coworking má tiež pozitívny vplyv na ich výkonnosť, keďže podobne zmýšľajúca komunita a podnetné pracovné prostredie motivuje a inšpiruje. Coworky sú svojou otvorenosťou a rozmanitosťou ideálnym priestorom pre vznik a rozvoj inovácií, čím predstavujú dôležitý element pre dlhodobý rast ekonomiky.

Zobraziť celú galériu (12)
zdroj: Archív Paralelná Polis
Coworkový fenomén zasiahol aj Slovensko. Počas posledných 4 rokov vzniklo u nás viac ako 25 súkromných coworkových priestorov. Najviac ich je v Bratislave, no coworky vznikli vo všetkých krajských mestách a v poslednej dobe aj v menších mestách, napríklad v Stupave, Komárne či Bardejove. Hovorí o tom Barbora Rusiňáková zo Slovenskej aliancie pre inovatívnu ekonomiku SAPIE Barbora Rusiňáková. 

V Bratislave momentálne existuje viac ako 10 coworkov. Campus a HubHub ponúkajú priestranné dizajnové komunitné priestory a moderné kancelárske vybavenie v centre Bratislavy jednotlivcom a startupom. V týchto a ďalších coworkoch ako napríklad v Impact Hube či Coworkingu Cvernovka organizujú pre svoju komunitu aj pre širokú verejnosť pravidelné edukačné a rozvojové podujatia a príležitosti pre networking.

Zobraziť celú galériu (12)
zdroj: Archív Paralelná Polis
Sú tak významným komunitným centrom nielen pre svojich členov, ale aj pre širokú verejnosť z rôznych odvetví. V Bratislave majú bohaté zastúpenie aj menšie komunitné coworky. Napríklad Space Up a Satori Stage ponúkajú komornejšie prostredie a útulný priestor s komunitou nezávisle pracujúcich odborníkov. Niektoré bratislavské coworky sa zameriavajú na špecifickú komunitu ľudí, napríklad umelcov či rodičov s deťmi.

Zobraziť celú galériu (12)
zdroj: Archív Paralelná Polis

Budovanie coworkovej siete na Slovensku môže motivovať ďalších nadšencov k otvoreniu coworkových priestorov v mestách po celom Slovensku. Vďaka tejto komunite môžu nové coworky čerpať z doterajších skúseností, získať množstvo kontaktov, inšpirovať sa fungovaním existujúcich priestorov a získať cenné informácie o možnostiach financovania a podpory.

Coworky majú jedinečný prínos nielen pre členov coworkovej komunity, ale aj pre celú spoločnosť. Predstavujú kľúčovú podporu pre startupy a rozvoj inovácií. Sú tak dôležitou až nevyhnutnou súčasťou inovatívnej infraštruktúry krajín, ktorá výrazne vplýva na dlhodobý rozvoj ekonomiky. Na Slovensku coworky predstavujú najmä menšie podnikateľské subjekty a občianske združenia s nízkym príjmom. Vo väčšine prípadov zakladatelia coworkov kombinujú vlastné podnikanie súčasne s riadením coworku, čo predstavuje výraznú časovú a finančnú záťaž.

Aká je podľa vás budúcnosť coworkingov?

HubHub

Je to otázka, na ktorú sa asi nedá úplne jednoznačne odpovedať. Skôr by som sa pýtal – aká je budúcnosť práce?  A odpoveďou je ešte väčšia flexibilita či už vo vzťahu medzi zamestnávateľom a zamestnancom alebo v samotnom využívaní pracovných priestorov. Západné ekonomiky poznajú výraz „geek economy“. Takáto ekonomika je založená na krátkodobých kontraktoch, jednotlivcoch, ktorí pracujú na pracovných zadaniach a pomáhajú malým firmám alebo aj veľkým korporáciám s konkrétnym problémom alebo projektom. Práve títo ľudia potrebujú pracovné priestory ako sú co-workingy. Nemajú čas starať sa o chod svojej kancelárie, potrebujú sa sústrediť na zadanie a dokončenie projektu.

Zobraziť celú galériu (12)
zdroj: Archív HubHub

Takisto rastie aj počet startupov, ktoré vznikajú. Toto je trend, ktorý bude pokračovať. Čím ďalej, tým viac ľudí bude skúšať úspech vo vlastnom podnikaní. Nie je však tajomstvom, že viac ako 70% týchto projektov končí neúspechom. Práve flexibilita, krátkodobé prenájmy kancelárií alebo iba jednotlivých stolov sú pre takéto projekty nevyhnutým servisom, po ktorom bude dopyt naďalej rásť. Ak by som mal teda odpovedať na pôvodnú otázku, aká je budúcnosť coworkingov, osobne si myslím, že dopyt po takýchto priestoroch ešte nie je na vrchole a v najbližších rokoch bude naďalej rásť.

Parelelná Polis

Samotné zdieľané pracoviská už teraz ponúkajú krásny dizajn a pohodlie. Do budúcnosti sa dá očakávať silnejšie tématické profilovanie jednotlivých coworkingových projektov, aby si človek prečítal popis a vedel, že ľudia, ktorí tam okolo neho budú sedieť, budú myslieť o svete v podobných konotáciách ako on a vďaka tejto komunite si vyberie svoj coworkingový projekt. Niektorí majú záujem o retro dizajn z čias 30. rokov v Paríži, niektorí chcú okolo seba mačky a ďalší nechcú počúvať k praci ambient, ale metal.

A ak niekomu záleží na osobnej slobode, ekonomickej gramotnosti a biohackingu a chce sedieť v prostredí, ktoré vytvorili hackeri a umelci, vyberie si cowork v Paralelnej Polis. Nezávislých ľudí, ktorí pracujú odhocikiaľ je stále viac. Do budúcnosti budú však tieto zdieľané pracoviská určite viac a viac špecializované a tématické a budú lákať členov na zaujímavú komunitu, ktorá môže byť prínosná pre individuálny aj profesijný rozvoj jej členov a budú sa snažiť naplniť špeciálne potreby určitej komunity ľudí.

Zobraziť celú galériu (12)
zdroj: Archív Paralelná Polis

Krajiny ako Estónsko či Portugalsko podporujú coworky najmä nepriamo, a to napríklad cez fungujúci e-government, jednoduchý spôsob založenia coworkových komunít či podporu coworkových konferencií. Existencia coworkov a ich prínos pre slovenskú ekonomiku sú tak výrazne ovplyvnené celkovou kvalitou slovenského inovatívneho ekosystému. Zároveň sú to práve coworky, ktoré môžu mať dlhodobý pozitívny vplyv na kvalitu slovenského inovatívneho ekosystému, a tak aj na celú ekonomiku.

Zdroj: TS House of Ukulele

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá