Na zvýšený výskyt výhražných e-mailov upozornila slovenská cyber security firma Eset. „Za utajenie nevhodného materiálu útočník žiada tisíc dolárov v bitcoinoch, no videli sme už aj iné správy, žiadajúce nižšie sumy,“ uvádza expert Esetu na digitálnu bezpečnosť Ondrej Kubovič.

Obeť útoku s prvkami sociálneho inžinierstva, ktorá sa v branži nazýva scam, má na zaplatenie 48 hodín od otvorenia e-mailu. Ak na podmienky nepristúpi, kyberzločinec sa vyhráža, že inkriminované video rozpošle všetkým kontaktom, ktoré sa mu podarilo zistiť z infikovaného zariadenia. Výpalník tvrdí, že na videu má zachytené nielen správanie používateľa pred webkamerou, ale aj to, čo si na internete prehrával.

Aj ste takýto mail dostali, bez ohľadu na to, či sa jeho autor trafil vašej histórie prehliadania, nie je dôvod na paniku a gúglenie aktuálneho kurzu bitcoinu. Podľa Esetu ide o podvod: „Útočník v skutočnosti žiadne inkriminujúce video nemá.“

Tisícka za mlčanie. Online podvodníci tvrdia, že natočili ľudí pri pozeraní porna

Sextortion: Podvodný e-mail internetové výpalníka Zdroj: Eset

Z istého pohľadu je text e-mailu celkom zábavný: „Vytvoril som video s dvoma obrazovkami. Na prvej sa prehráva klip, ktorý si pozeral (máš skvelý vkus, ha-ha...), druhá ukazuje záznam kamery z tvojho počítača.“ V inej časti zasa útočník radí, že ak neviete, ako si nakúpiť bitcoiny, máte do Googlu zadať „how to buy bitcoin“.

Heslá z únikov

Technologicky menej zdatných jedincov môže e-mail napriek tomu vystrašiť. V niektorých verziách tohto scamu, ktorý sa podľa Esetu vyskytol v zahraničí, útočník tvrdí, že pozná aj prístupové heslo obete. A na dôkaz 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa