Tvorca a priekopník surf rockovej hudby Dick Dale nás navždy opustil

NETKY.SK • 18 Marec 2019, 21:18 • 2 min
Tvorca a priekopník surf rockovej hudby Dick Dale nás navždy opustil

LOS ANGELES - USA informovalo svet o strate hudobnej legendy. Vo veku 81 rokov zomrel gitarista, priekopník surf rocku Dick Dale. Americký denník The Guardian informoval, že hudobník zomrel v sobotu na bližšie nešpecifikované zdravotné problémy.

slovakia

left justify in out

Vlastným menom Richard Anthony Monsour, založil charakteristický zvuk svojich skladieb na zmesi rock and rollu, technike rýchleo hrania na elektrickej gitare, dozvukových efektov a vplyvov mexickej hudby.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rest In Peace Dick Dale

Príspevok, ktorý zdieľa TwentiethCenturyBlues (@twentiethcenturyblues),

 

Jeho prvý singel vyšiel v roku 1958, no uznania sa dočkal až o 3 roky neskôr. Hit Let's Go Trippin' z roku 1961 spustil surf rockový ošiaľ a inšpiroval mnohých ďalších interpretov. Svetovú popularitu dosiahol Dale svojou verziou gréckej ľudovej skladby Misirlou, ktorú predstavil západnej kultúre o rok neskôr.

 

 

Táto skladba, ktorú nahrala jeho skupina Dick Dale & His Del-Tones, sa pôvodne objavila na singli pod názvom Miserlou a na prvom štúdiovom albume skupiny Surfers' Choice (1962) pod názvom Misirlou Twist. V roku 1994 ju americký režisér Quentin Tarantino použil vo svojom filme Pulp Fiction.

 

 

Dale vydal približne desiatku štúdiových albumov. Z hudobnej scény odišiel v druhej polovici 60. rokov. jeho láska k hudbe bola ale príliš veľká, a preto sa po 20-tich rokoch vrátil opäť k nahrávaniu a koncertovaniu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies