Banky lákajú ľudí rôznymi benefitmi

NETKY.SK • 17 Marec 2019, 10:01 • 2 min
Banky lákajú ľudí rôznymi benefitmi

BRATISLAVA - Banky na Slovensku už odštartovali jarné kampane na hypotéky. Okrem nízkych úrokov lákajú klientov na viaceré benefity, ako sú napríklad zaplatenie vkladu záložného práva do katastra či bezplatné mimoriadne splátky, ktorými si ľudia môžu znížiť celkové preplatenie úveru.

slovakia

left justify in out

"Jar je už cítiť nielen za dverami, ale aj v bankách. Ak klient práve zvažuje hypotéku, je výhodné využiť konkurenčný súboj bánk a ušetriť počas akciových kampaní," hovorí odborník portálu Finančná hitparáda Martin Švidroň.

 

Banky ponúkajú hypotéky stále s nízkym úročením. "Oproti situácii spred roka sa úrokové sadzby zásadne nezmenili, no v každom prípade mali klesajúci trend, znížili sa zhruba o dve desatiny. Postupne sa však medziročné tempo poklesu úrokových sadzieb spomaľuje," upozornil na to odborník portálu Finančný kompas Maroš Ovčarik.

 

Podľa štatistík Národnej banky Slovenska (NBS) priemerný úrok na hypotekárnych úveroch za už uzavretý mesiac január 2019 v porovnaní s prvým kvartálom roka 2018 klesol na fixáciách hypoték do jedného roka z 1,91 % ročne na 1,60 % ročne. "Pri fixáciách od jedného do piatich rokov klesol úrok už miernejšie, a to z 1,63 % ročne na 1,47 % ročne hoci sa už minulý rok hovorilo, že sme na úrokovom dne. Pri dlhších fixáciách nad päť rokov sa priemerná úroková sadzba takmer nezmenila," vyčíslil Švidroň.

 

obrazok

 

Ľudia majú pritom rôzne možnosti, ako získať zvýhodnenú úrokovú sadzbu či iné benefity v jednotlivých bankách. Každá ponúka niečo iné. Napríklad si môžu znížiť celkové preplatenie hypotéky využitím bezplatných mimoriadnych splátok, môžu mať vedenie účtu počas celej obdobia prvej fixácie zadarmo. Podľa Švidroňových slov je v ponuke aj zaujímavý benefit v podobe vybavenia a zaplatenia vkladu záložného práva do katastra, dobrú úroková sadzbu môžu klienti získať aj v prípade záujmu o poistenie úveru, v ponuke je aj preplatenie poplatku za predčasné splatenie úveru splnením určitých podmienok.

 

Finančné domy však pri poskytovaní úverov musia byť obozretné. Klientov posudzujú prísnejšie. "Banky musia prísnejšie vyhodnocovať každého klienta, vyplýva im to z nových zákonných pravidiel. Prejavuje sa to už aj v spomalení tempa čerpania nových hypoték. No platí, že k hypotéke sa dá dostať. Stále viac ale budú banky vyžadovať aj časť vlastných prostriedkov, minimálne vo výške 20 % z celkového investičného zámeru," doplnil Ovčarik.

 

Odborníci preto klientom radia, aby jednotlivé ponuky dobre porovnávali. "Ak chce klient získať skutočne výhodnú ponuku na hypotéku, mal by si dať vypracovať ponuky vo viacerých bankách, ideálne počas ich kampaní. Ponuky by si mal klient komplexne porovnať, vybrať tú najvýhodnejšiu a s ňou ešte raz osloviť svoju preferovanú banku. V rámci súboja bánk dokážu banky podliezť konkurenciu a ponúknuť klientovi výhodnejšie podmienky," dodal Švidroň.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona