Vedci menia DNA, chcú, aby nám dorastali končatiny

NETKY.SK • 19 Marec 2019, 11:14 • 2 min
Vedci menia DNA, chcú, aby nám dorastali končatiny

Čo sa dnes zdá ako nemožné, zajtra môže byť realitou.

slovakia

left justify in out

Ako deti ste určite s úžasom pozorovali, že jašterice v nebezpečnej situácii prichádzajú o chvost, no napriek tomu prežijú a časť tela im časom opäť dorastie. Podobne je to i s dážďovkami, ktoré majú takú veľkú regeneračnú schopnosť, že aj po preseknutí tela sú oddelené časti schopné žiť ďalej. Tento fenomén fascinuje vedcov už roky, no teraz záhadný mechanizmus odhalili. Aplikujú ho aj na človeka?

 

img

 

Či už ide o vážny úraz alebo chorobu, strata končatiny je pre každého veľkým obmedzením. Hoci sa v dnešnej dobe vyrábajú vysoko prepracované protézy, skutočnú časť tela nikdy nenahradia. Práve takýmto ľuďom by však vedci chceli pomôcť zmenou DNA, ktorá by napodobnila regeneračnú schopnosť, akú možno pozorovať u niektorých druhov živočíchov.

 

Vedci svoje bádanie uskutočnili na červovi z rodu Hofstenia, ktorý  má tieto „zázračné“ schopnosti rovnako ako dážďovky a jašterice. Zistili, že za dokonalú regeneráciu môže gén nazývaný  EGR. A ten sa nachádza aj v ľudskom tele. Tento gén naštartuje obnovu v momente, ako k tomu zostatková DNA vydá impulz. U človeka však tento proces zatiaľ funguje len na úrovni buniek, nie celej končatiny. To sa však čoskoro môže zmeniť.

 

img

 

Výskumníci majú v tejto oblasti stále veľké množstvo nezodpovedaných otázok, musia predovšetkým zistiť, aké iné prepojenia medzi génmi a DNA sa nachádzajú v telách spomínaných živočíchov, ktorými človek nedisponuje. Ak sa im to podarí a dokážu ich napodobniť aj v ľudskom organizme, protézy by sa mohli stať minulosťou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies