Gitaru Boba Dylana vydražili za 187.000 dolárov

NETKY.SK • 17 Marec 2019, 09:24 • 2 min
Gitaru Boba Dylana vydražili za 187.000 dolárov

DALLAS - Na 187.000 dolárov (približne 165.000 eur) sa vyšplhala v dražbe suma, ktorú zaplatí kupca jednej z gitár používanej v 60. rokoch minulého storočia americkým hudobníkom Bobom Dylanom. O vydražení vzácneho hudobného nástroja v americkom Dallase informovala v noci na nedeľu tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Na dvanásťstrunovej gitare Fender Electric z roku 1965, ktorá bola v ponuke, hral Dylan okrem iných príležitostí aj na svojom legendárnom albume Blonde on Blonde. Do dražby sa zapojili viacerí záujemcovia, uviedla dražobná spoločnosť Heritage Auctions. O novom majiteľovi gitary nie je zatiaľ nič známe.

 

V súčasnosti 77-ročný Dylan vydal spomínanú nahrávku v roku 1966 ako svoje siedme štúdiové album. Na zozname "500 najlepších albumov všetkých čias", ktorý zostavil časopis Rolling Stone, sa Blonde on Blonde nachádza v prvej stovke.

Hovorca aukčného domu Garry Shrum označil vydraženú gitaru za "skvelý kus rockových dejín".

 

obrazok

 

Bob Dylan, vlastným menom Robert Allen Zimmerman je americký spevák, hudobný skladateľ, básnik a maliar. Je považovaný za jednu z hlavných postáv piatich desaťročí histórie populárnej hudby. Najviac významných diel z tvorby Boba Dylana pochádza zo 60. rokov, kedy začal neformálne reagovať a protestovať proti situácii v Amerike. Bol v tom čase označený za „hlas generácie“. Viacero jeho songov ako je napríklad „Blowin' in the Wind“, či „The Times They Are a-Changin'“ sa stali hymnami dvoch amerických hnutí Afro-američanov za občianske práva v rokoch 1955 – 1968[3] a odporu proti vojne vo Vietname. V roku 1965, potom ako sa z folkového hudobníka jeho hudobný štýl podriadil rozmachu využívania elektrických hudobných nástrojov, nahral svoj hit, šesť-minútový singel „Like a Rolling Stone“. Táto pieseň je na vrchole zoznamu 500 najlepších skladieb všetkých čias, ktorý v novembri 2004 publikoval časopis Rolling Stone.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies