Štúdie bezpečnosti lietadiel vás možno prekvapia

NETKY.SK • 21 Marec 2019, 02:48 • 2 min
Štúdie bezpečnosti lietadiel vás možno prekvapia

Nedávna havária Boeingu 737 MAX Ethiopian Airlines otvorila diskusiu, ktorými lietadlami môžete cestovať, bez toho aby ste sa museli báť nejakých bezpečnostných rizík.

slovakia

left justify in out

Medzi lietadlá, ktoré nikdy nemali žiadnu fatálnu nehodu, patria napríklad Airbus A380, teda najväčšie dopravné lietadlo sveta, alebo Boeing 787 Dreamliner.

 

Pre Boeing 737 MAX bola nedávna havária Ethiopian Airlines, pri ktorej zomrelo všetkých 157 ľudí na palube, zničujúca.

 

Išlo totiž už o druhú takúto nehodu za posledných päť mesiacov, pričom tá prvá sa udiala v októbri indonézskym aerolíniám Lion Air a zomrelo pri nej všetkých 189 cestujúcich.

 

Najbezpečnejšie lietadlá každoročne pripomína správa servera Airline Ratings, ktorá tento rok vyšla začiatkom januára.

 

 

Medzi úplne bezpečné lietadlá sa môže radiť celkom deväť typov, ktoré nikdy neboli zapletené do žiadnej fatálnej nehody. Sú to Boeing 717, Bombardier CRJ700 / 900/1000, Airbus A380, teda takzvané superjumbo, ktoré sa však už naďalej nebude vyrábať, Boeing 787, Boeing 747-8, Airbus A350, Bombardier CSeries, Airbus A340 a Airbus A320neo.

 

Nutné je však podotknúť, že lietadlá typu Cseries a A320neo sa začali dodávať len nedávno, preto sú informácie o ich používaní zatiaľ nedostatočné.

 

V rebríčku figuroval aj Boeing 737 MAX

 

Správa servera Airline Ratings ale uvádza aj lietadlá, ktoré mali nízke percento fatálnych nehôd - sú to napríklad Boeing737NG s 0,08 percentami nehôd na milión odletov alebo Airbus A330 s 0,19 percentami nehôd. Paradoxne, v januárovom hodnotení figuroval aj Boeing 737 MAX. Ako sa ale ukázalo, systém riadenia tohto typu lietadla bol nebezpečný a výsledky testovania nezodpovedali realite.

 

Každoročne sa vyhlasujú tiež najbezpečnejšie aerolinky, ktorým dlhodobo kraľuje austrálska spoločnosť Qantas. Nasledujú okrem iného Emirates, American Airlines, Swiss, Finnair alebo KLM. Naopak najmenej bezpečnými aerolinkami sú afganske Ariana Afghan Airlines a Kam Air, SURINAMSKEJ Blue Wing Airlines a indonézskej trigano Air.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona