Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Pohánkový nákyp s makom a jablkami

Pohánkový nákyp s makom a jablkami
bez lepkubez mlieka

Už som tu viackrát spomínala, ako veľmi milujem ryžový nákyp. A po jeho vzore aj zdravšie alternatívy - pšenový či kuskusový. No a najnovšie je mojou láskou tento pohánkový nákyp, ktorý je navyše aj bez mlieka a s minimom cukru.

  • Čas varenia 35 minút 170°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

2 dl  pohánka lámanka
3 dl  mandľové mlieko
3 ks  jablko
1-2 ks  vajce
4-5 PL  mletý mak
1  vanilkový cukor
3 PL  hrozienka

Postup prípravy

Už keď som si dávala moju pôstnu výzvu, a síce že sa budem až do Veľkej noci snažiť variť čo najviac z toho, čo mám doma, dúfala som, že to nakopne moju kuchársku kreativitu. Pohánku mám v špajzi už veľmi dlho, lebo nie som veľký fanúšik jej chute. Už dávnejšie som si však v pekárni kúpila makový koláč z pohánkovej múky a prekvapilo ma, ako dokonale k sebe tieto dve veci pasujú. Ďalšia vec, ktorá sa mi doma hromadí, sú mandle a orechy vôbec. Jablká zo svokrovej záhrady tiež ešte máme v hojnom počte, takže šup-šup míňať, lebo o chvíľu sú tu čerešne, jahody a všetky ostatné letné ovocíčka.

Takže suma sumárum - okrem vajíčka som použila všetko zo zásob. Niekoľkomesačných.

Najskôr som si vyrobila mandľové mlieko. Nie je to nič zložité a netreba na to ani miomat, tu som spísala návod. Jasné, že môžete použiť aj kravské mlieko alebo iné nesladené rastlinné, pokojne z obchodu. Pohánku, ideálne vopred namočenú, uvaríme v mlieku, do ktorého sme pridali 1 vanilkáč. (Dal by sa vynechať, ale to je pre mňa taký malý prehrešok smerom ku klasickému ryžovému nákypu.) Trvá to tak 5-7 minút. Odstavíme, ak treba, premiestnime do väčšej misy a pridáme mak, nastrúhané jablká (tie moje boli skôr menšie), vajce (dala som jedno, ale nákyp by pokojne zniesol aj dve) a vopred namočené hrozienka (časť som nahradila nakrájanými datlami, ktoré máme ešte od Vianoc).

Kto chce, môže ešte prisladiť, no my sme to jedli celá rodina vrátane malej, ktorej cukor takmer nedávam. Plus keď už, mám radšej cukor poprášený navrchu nákypu a sladký kompót k tomu. :)

Zmiešame a premiestnime do vymastenej menšej zapekacej nádoby. Urovnáme a dáme zapiecť do rúry.

Podávame napríklad so spomínaným kompótom. Inak vlastne kompóty u nás vôbec nejdú, hlavne že som v lete zavárala čerešne. Takže super, že sme minuli aspoň jeden. :)

...

PS: Varenie zo zásob je aj o istom nekomforte a používaní menej obľúbených surovín. Napríklad teraz míňam klasické múky, hoci inak by som letela do obchodu pre špaldovú. Alebo tradičné ranné kaše pre malú budem namiesto ryžových vločiek variť z ryže, lebo tej máme dosť a vločky by som musela kúpiť. Týrať sa však nebudem a určite to nepôjde na úkor zdravého stravovania, len aby som si niečo dokázala. Zatiaľ to ide a potešilo ma, čo mi dnes zahlásil Marek. "Pozerám, že to v tej špajzi vyzerá nejako vzdušnejšie." :)

 

20. 3. 2019 20:08

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty