6 spôsobov ako v priebehu pár sekúnd zlepšíte sedenie za počítačom

0
1275

Isto vám rodičia hovorili aby ste sedeli tak akoby ste zhltli pravítko. Ľahšie sa to hovorí ako robí, no všetko sa dá postupne. Tu je niekoľko rýchlych tipov.

Noste kabelku na druhej strane

Každé ráno chytíte do ruky mobil, peňaženku a kľúče a cez rameno si prehodíte tašku či kabelku. Niesť túto extra váhu na jednej strane môže narušiť váš prirodzený postoj a spôsobiť bolesť svalov a chrbta. Pravidelne si preto vymieňajte stranu, na ktorej nosíte kabelku. Ideálne riešenie aj cross-body kabelka, pri ktorej rozložíte hmotnosť.

Prispôsobte počítač výške očí

Ak sa pri počítači neustále hrbíte, je čas investovať do zvýšeného stojana. Je dôležité aby ste sa pozerali priamo a vyhli sa ohýbaniu krku a krčeniu ramien počas celého dňa, to môže rovnako spôsobiť bolesť chrbta a zlé držanie tela.

Myslite na vaše uši

Všimli ste si niekedy svoje držanie tela pri písaní správ? Vaša hlava je naklonená dopredu a hrbíte sa. Jednoduchý trik ako tomu predísť je udržiavať uši zarovno ramien. To vám narovná chrbticu a uvoľní akýkoľvek neprimeraný tlak na krk.

Neprekrižujte nohy

Ďalším užitočným tipom na udržanie vašej chrbtice pri sedení: zarovnajte ramená priamo nad vaše boky. Znamená to, že nemôžete prekrížiť nohy a musíte mať chodidlá rovno na zemi. Sedenie s prekríženými nohami po celý deň je pre vašu chrbticu nočnou morou.

Dajte si stoličku vyššie

Ak pri stole sedíte celý deň, vaše sedadlo je pravdepodobne príliš nízko. Uistite sa, že lakte tvoria pri písaní 90-stupňový uhol. Ak nie, dajte si stoličku vyššie aby ste tak zmiernili tlak na trapézové svaly, ktoré môžu kvôli ramenám pociťovať napätie.

Poriadne sa natiahnite

Ak si všimnete, že sa začnete hrbiť, posaďte sa rovno a položte si ľavú ruku na pravú stranu hlavy a pritiahnite ucho k ľavému ramenu. Podržte po dobu 30 sekúnd a zopakujte aj na druhej strane. Opakujte tento pohyb 2x denne a zmiernite napätie v krku a chrbtici.

Čítajte tiež: