Pri tom však majú k dispozícii podnikové komunikačné siete, ktoré boli desaťročia budované podľa tradičných a overených dizajnových konceptov. Tieto komunikačné siete z princípu funkčnosti a možností prevádzky však už nedokážu dostatočne pružne absorbovať požiadavky na zmeny a držať krok s nárokmi, ktoré na firmy nekompromisne kladie súčasné dynamické konkurenčné prostredie. Dnes už ale majú možnosť voľby. Buď budú pokračovať v doterajšom trende a manažovať IT infraštruktúru tradičným „ručným“ spôsobom, kde takmer každá zmena komunikačných parametrov fakticky znamená realizáciu väčšieho či menšieho IT projektu. Takáto časovo náročná činnosť však môže byť zároveň pre podnik hrozbou postupného ustupovania zo svojich pozícií v dnešnom dynamickom konkurenčnom prostredí. Alebo od základov zmenia dizajn IT infraštruktúry a s ním aj svoju predstavu o spôsobe jej prevádzkovania a implementujú technické riešenia založené na takzvaných softvérovo definovaných sieťach, v základe ktorých je totálna automatizácia činností spojených s prevádzkou podnikových komunikačných sietí.

Automatizácia je nevyhnutný predpoklad pre úspešné zavádzanie inovácií

„Dlhoročné skúsenosti spoločnosti Dimension Data zozbierané zo stoviek pobočiek z piatich kontinentov  po celom svete ukazujú, že prevádzkové schopnosti informačných a komunikačných technológií dnes priamo predurčujú smerovanie samotného biznisu i služieb donedávna ešte nevídaných a nepredstaviteľných oblastí,“ hovorí Vladimír Ružička, generálny riaditeľ spoločnosti Dimension Data Slovakia. „Informačné a komunikačné technológie sa stávajú neoddeliteľnou súčasťou rozvoja biznisu, podnikových procesov a služieb. Správny výber komunikačnej platformy a jej dizajnu môže predurčiť, nakoľko bude podnik či organizácia vo svojej činnosti v budúcnosti úspešný. Mnohí zákazníci majú aj dnes dojem, že ich tradičné IT siete stále vyhovujú ich potrebám, ale pohľad do blízkej budúcnosti varuje“, dodáva. „Spoločnosť Cisco Systems prostredníctvom svojich partnerov aktuálne prináša aj na slovenský IT trh zásadné a kvalitatívne nové dizajnové inovácie pre podnikové komunikačné siete pod názvom Digital Network Architecture (DNA). Tento dizajn komunikačnej infraštruktúry je postavený ako softvérová programovateľná platforma využívajúca nové inovatívne prístupy. Obsahuje najmä automatizované nástroje a riešenia, ktoré dokážu operatívne monitorovať a v krátkom čase  prispôsobiť parametre komunikačnej infraštruktúry meniacim sa prevádzkovým alebo biznis požiadavkám (takzvaný Intent-based networking)“, upresňuje Vladimír Ružička.

Cisco DNA je principiálne nová komunikačná platforma pre podniky

Spoločnosť Cisco Systems je známa tým, že vizionársky určuje trendy v oblasti podnikových komunikačných sietí. Cisco DNA architektúra je nepochybne ďalším vizionárskym krokom, ktorý sa úspešne presadzuje v technologicky vyspelom svete. „Ak by sme mali stručne charakterizovať, čo prináša Cisco DNA architektúra pre podniky, tak je to hlavne automatizácia každodenných rutinných činností spojených s prevádzkou IT infraštruktúry, dokonalý prehľad o stave IT infraštruktúry od koncového užívateľa až po aplikáciu, možnosť inteligentnej bezpečnostnej analýzy dátových tokov v lokálnej IT infraštruktúre, vrátane analýzy kryptovanej dátovej komunikácie bez potreby jej dekryptovania a hlavne je to možnosť implementácie aplikácií a SW utilít šitých na mieru pre biznis potreby podniku“, vysvetľuje výhody riešenia riaditeľ spoločnosti. „Profesionáli v oblasti IT technológií by mohli namietať, že technické riešenia s obdobnou funkcionalitou sú pre podniky už nejakú dobu dostupné. Avšak spoločnosť Cisco Systems v rámci DNA architektúry dokázala spojiť tieto riešenia tak, že vytvorili novú unikátnu komunikačnú softvérovú platformu otvorenú pre individuálne prispôsobenie špecifickým potrebám podniku pod jedným integrovaným manažmentom s názvom DNA Center,“ dopĺňa odlišujúce detaily riešenia generálny riaditeľ spoločnosti Dimension Data Slovakia.

Moderná komunikačná infraštruktúra sa stáva konkurenčnou výhodou podniku

Architektúra Cisco DNA prináša principiálne nový dizajn komunikačnej infraštruktúry a zásadným spôsobom mení rokmi zaužívaný pohľad na náplň práce IT oddelení. Obsahuje už spomínané prepracované softvérové nástroje, ktoré zásadným spôsobom eliminujú manuálnu konfiguračnú náročnosť a odosielajú IT-čkármi obľúbený a rokmi využívaný manuálny takzvaný „Command Line“ nenávratne do histórie. „V praxi to znamená, že IT oddelenie dokáže poskytovať garantované služby podstatne pružnejšie pri dodržaní konštantne vysokej technologickej úrovne nezávisle od zložitosti požiadaviek zo strany podnikového biznisu pri podstatne nižších požiadavkách na technickú kvalifikáciu obslužného IT personálu“, hovorí manažér Dimension Data Slovakia. „IT oddelenie nielenže prestáva byť brzdou v zavádzaní biznis inovácii, ale dokonca dokáže otvoriť nové doteraz nedostupné oblasti pre zvýšenie efektivity biznis procesov. V nastupujúcej ére všadeprítomnej digitalizácie takmer všetkých oblastí okolo nás budú úspešné hlavne tie podniky a organizácie, ktoré dokážu benefity prinášané novými trendami v oblasti informačných technológií pretaviť do svojej konkurenčnej výhody,“ dodáva.

Moderná IT infraštruktúra sa prispôsobuje potrebám podniku