Dobré noviny
Dievčatko sa narodilo so zvláštnym syndrómom. Jej vlásky sa nedajú učesať
Dominika Dobrocká
Dominika Dobrocká

Dievčatko sa narodilo so zvláštnym syndrómom. Jej vlásky sa nedajú učesať

— Foto: Facebook/Einstein 2.0 - UHS Awareness

Dievčatko sa narodilo s nezvyčajným problémom. Rovnakým syndrómom trpel aj Albert Einstein.

SPRINGFIELD 20. marca - Keď mala Taylor McGowanová päť mesiacov, začali jej rásť trsy blond vlasov. Postupom času sa jej zlaté vlásky rozrástli úplne po celej hlavičke no najmä začali rásť nekontrolovateľne. Na úpravu a uhladenie nepomáhalo česanie ani žiadne iné produkty. Rodičia malej vlasáčky Cara a Tom až neskôr na internete na základe obrázkov iných osôb s rovnakým problémom zistili, že ich dcéra trpí syndrómom nekompatibilných vlasov. V súčasnosti existuje približne 100 nahlásených prípadov tohto ochorenia na celom svete.

Foto: Einstein 2.0 - UHS Awareness

Cara a Tom vyhľadali odbornú pomoc u profesorky Reginy Betzovej pôsobiacej na univerzite v Bonne v Nemecku. Práve Beztová v súčasnosti vedie výskum zaoberajúci sa týmto problémom. Jej tím uviedol, že ochorenie je spôsobené mutáciou v jednom z troch génov – PADI3, TGM3 a TCHH. Po vykonaní genetických testov u rodičov sa zistilo, že obaja nesú mutáciu génu PADI3, ktoré preniesli na svoju malinkú dcéru.

Foto: Einstein 2.0 - UHS Awareness


Rodičia sa pôvodne pokúšali Taylorine vlasy vyrovnať. Napokon sa však rozhodli zbaviť sa všetkých výrobkov a nechať dcérine vlasy prirodzene rásť. „Celkovo sme vyskúšali mnoho druhov výrobkov, približne tak 15 rôznych. Ona ale nemá rada účesy a zapletené vlasy, takže sme sa rozhodli, aby bola slobodná,“ prezradila mamička Cara. Rodičia sa všemožne snažia, aby sa ich dcérka cítila dobre. Aj preto sa rozhodli Taylor na Halloween prezliecť do kostýmu Alberta Einsteina, aby ju povzbudili a ona pochopila svoju jedinečnosť.

Foto: Einstein 2.0 - UHS Awareness

Ľudia sú zlí

Množstvo ľudí reaguje na divoko rastúce vlásky dievčinky pozitívne. Avšak sa nájdu aj takí, ktorí si uštipačné komentáre neodpustia a rodičia tak čelia rôznym hlúpym otázkam. „Mnohí ľudia sa nás pýtajú, či naša dcéra strčila prsty do zásuvky alebo, či sme jej niečo s vlasmi urobili. Moja odpoveď je: nie, tak sa narodila,“ povedala Cara. Mamička jej vlásky miluje a snaží sa v nej rozvíjať silnú osobnosť. „Osobne si myslím, že je nádherná a jej vlasy zodpovedajú jej osobnosti, pretože je energická a slobodná,“ opísala svoju dcérku Cara.

Foto: Einstein 2.0 - UHS Awareness

Na sociálnej sieti Facebook vytvorili rodičia stránku s názvom „BabyEinstein2.0“, aby ľudia mohli sledovať, ako sa Taylor darí a dozvedať sa o jej stave viac. Obaja rodičia sa takýmto spôsobom snažia zvýšiť povedomie o tomto ochorení a chcú, aby ich dcéra pochopila, že je výnimočná a krásna.

Už ste čítali?