Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dobrá správa pre psíčkarov a horolezcov: Ministerstvo pozastavilo schvaľovanie návštevného poriadku TANAP-u
Zdielať na

Dobrá správa pre psíčkarov a horolezcov: Ministerstvo pozastavilo schvaľovanie návštevného poriadku TANAP-u

TATRY / Minister životného prostredia pozastavil schvaľovací proces nového návštevného poriadku Tatranského národného parku. Pod iniciatívu "Aj my sme Tatry" sa za mesiac podpísalo 16 tisíc ľudí, ktorý ministra napokon presvedčili, že obmedzovať pohyb horolezcov a psíčkarov v Tatrách je nezmysel.

Minister životného prostredia si iniciátormi výzvy Aj my sme Tatry sadol za jeden stôl a vypočul ich. "Sme boli prekvapení aj rýchlosťou prijatia po našej žiadosti aj konštruktívnym prístupom k tejto problematike," vyjadril sa iniciátor výzvy Aj my sme Tatry Igor Koller. Obsahom návrhu nového návštevného poriadku je zákaz nočného pohybu presnejšie pred a po západe slnka, rozpis 13 oblastí kde sa pohybovať vôbec nemôže, zákaz pohybovať sa v určitých oblastiach so psom a sezónne uzávery na tri mesiace, čo iniciátorom výzvy Aj my sme Tatry prekáža najviac. "Na tri mesiace zatvoriť Vysoké Tatry na akúkoľvek možnosť horolezectva bolo pre nás neprijateľné," pokračoval Koller. 

"Minister dal príkaz na pozastavenie schvaľovacieho procesu, a dal priestor na opätovné prehodnotenie pripomienok. Chceme chrániť prírodu ale zároveň moderný poriadok, kde sa nájde všeobecná zhoda, nie odpor," uviedla hovorkyňa ministerstva životného prostredia Zuzana Onufer. 

Šéfa ochranárov rozhodnutie ministerstva nemilo prekvapilo. Správu sa dozvedel v teréne a reagoval veľmi stručne. "Rešpektujem rozhodnutie môjho pána ministra, naše orborné argumenty odzneli, za nimi si stojíme," uviedol Pavol Majko, riaditeľ správy TANAPU. Jedným z tých, ktorí boli za diskusiu s ochranármi je aj Peter Hámor. "Nikde na svete toto nie je, ved ľudia by mali chodiť do národného parku, samozrejme s určitými pravidlami," povedal Hámor, signatár výzvy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy