Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Z domova

20. marca 2019

Fínsko je podľa OSN najšťastnejšou krajinou. Ako skončilo Slovensko?



Na archívnej snímke pohľad na Bratislavský hrad.



Zdieľať
Na archívnej snímke pohľad na Bratislavský hrad. Foto: TASR, Pavel Neubauer
Helsinki 20. marca (TASR) - Fínsko sa už druhý rok po sebe stalo najšťastnejšou krajinou na svete. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najšťastnejších krajín sveta, ktorý v stredu zverejnila OSN.


Správa založená na prieskumoch uskutočnených Gallupovým inštitútom hodnotí jednotlivé krajiny na základe subjektívneho pocitu šťastia ich obyvateľov. Za Fínskom nasledujú v tomto rebríčku ďalšie škandinávske krajiny: Dánsko, Nórsko a Island.

Správa posudzuje šťastie obyvateľov jednotlivých krajín na základe toho, ako sami vnímajú faktory ako hrubý domáci produkt v prepočte na obyvateľa, dĺžka zdravého života a tiež pozorovaná miera korupcie vo vláde a v podnikaní. Všíma si tiež sociálne istoty či mieru slobody, akú cítia občania v životných rozhodnutiach, informuje agentúra AP.

Do prvej desiatky najšťastnejších krajín sa na základe prieskumov, ktoré realizoval Gallupov inštitút v rokoch 2016-2018, v nasledovnom poradí dostali aj Holandsko, Švajčiarsko, Švédsko, Nový Zéland, Kanada a Rakúsko.

Slovensko sa spomedzi 156 posudzovaných krajín ocitlo na 38. mieste, čím si oproti vlaňajšiemu roku polepšilo o jednu priečku. SR v rámci V4 predbehla len Česká republika, ktorá obsadila 20. priečku. Poľsko sa umiestnilo na 40. a Maďarsko na 62. mieste. Agentúra DPA upozornila aj na svetové veľmoci - USA obsadili 19. priečku, Rusko 68. miesto, Čína 93. priečku a India skončila na 140. mieste.

Na chvoste zoznamu skončili krajiny ako Rwanda, Tanzánia, Afganistan, Stredoafrická republika a úplne posledné 156. miesto obsadil Južný Sudán. Za uplynulých desať rokov zároveň najdramatickejšie kleslo vnímanie šťastia v krajinách ako Jemen, India, Sýria, Botswana a Venezuela, čo správa pripisuje "určitej kombinácii ekonomických, politických a sociálnych" ťažkostí.

Správu o šťastí zverejňuje od roku 2012 inciatíva OSN s názvom Sieť na hľadanie riešení na dosiahnutie udržateľného rozvoja (SDSN).

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
TASR ponúka spravodajstvo od reportérov z dejiska finále SP v biatlone
<< predchádzajúci článok
R. Raši a obec Švedlár sa pokúsia nájsť riešenie, ako oživiť lom