Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Robert Fico vyhlásil, že záznam o rozhovore s Vadalom neexistuje: Potvrdil mu to prokurátor

Robert Fico Zobraziť galériu (9)
Robert Fico (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Šéf Smeru Robert Fico dnes oznámil tlačovku. Témou bude telefonát s Antoninom Vadalom. O údajnom telefonáte Fica s Vadalom informoval koncom februára týždeň taliansky denník La Repubblica. Fico v reakcii na túto informáciu uviedol, že Vadalu nepozná a informácia je nepravdivá. Talianska investigatívna novinárka Maria Grazia Mazzola však potvrdila, že prokuratúra v Reggio Calabria nepoprela telefonát Roberta Fica s Vadalom.

NAŽIVO Tlačovka Roberta Fica na tému telefonát s Vadalom

Aktualizované 16:14 Vyjadrenie portálu investigace.cz, kde pracuje aj česká novinárka Pavla Holcová

VIDEO Robert Fico vyhlásil,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/investigace.cz)

Aktualizované 15:09 Robert Fico vyhlásil, že mu prokurátor Juraj Novocký, ktorý dozoruje kauzu vraždy novinára Jána Kuciaka, napísal, že rozhovor medzi ním a Antoninom Vadalom neexistuje. Fico tvrdí, že mu Novocký odpísal na žiadosť podľa infozákona. 

VIDEO Robert Fico vyhlásil,
Zobraziť galériu (9)

Aktualizované 15:00 Fico povedal, že dal dokopy tím, ktorý bude sledovať prácu novinárov. „Výsledkom bude celý rad trestných oznámení.“

VIDEO Robert Fico vyhlásil,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 14:58 Fico vyhlásil, že „slovenské médiá predstavujú najväčšie nebezpečenstvo pre demokraciu“. Opakuje, že novinári robili z Úradu vlády vrahov.

Aktualizované 14:56 „Nech si každý, kto bol na proteste, spomenie prečo tam bol,“ uviedol na adresu protestov z minulého roka. Dodal, že to bolo kvôli tomu, lebo média podsunuli ľuďom informáciu o prepojení Talianov na vládu. „A vy média ste toto obludné tvrdenie šírili úmyselne.“

VIDEO Robert Fico vyhlásil,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 14:53 Skritizoval, že nikto sa neobrátil na taliansku prokuratúru. Uviedol, že má k dispozícii odpoveď od prokurátora špeciálnej prokuratúry Juraja Novockého. Podľa nej sa v spise žiadny záznam o telefonáte nenachádza. „Neexistuje nič, veľká nula, čo by vás oprávňovalo spájať mňa alebo stranu Smer s talianskymi občanmi.“

VIDEO Robert Fico vyhlásil,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 14:50 Fico začal sumarizáciou faktov. Nevynechal útok na denník či prezidenta Kisku. „Ja som to odmietol na úrovni Smeru. Napriek tomu ste všetci pracovali s touto verziou,“ zaútočil Fico aj na novinárov. „Musel som robiť prácu za vás a vyviňovať sa z klamstva,“ uviedol a pokračoval v útokoch. 

Telefonát s Vadalom

Koncom februára taliansky denník La Repubblica zverejnil informáciu, že expremiér Robert Ficomal kontakt na dnes už zatknutého Antonina Vadalu a dokonca s ním preukázateľné telefonoval. Tvrdenie denníka neskôr potvrdil aj samotný taliansky prokurátor. Priznal, že k rozhovoru, na ktorý prišli aj talianski investigatívci, skutočne došlo, a to ešte v roku 2012. Vadala je pritom spájaný s talianskou mafiou 'Ndrangheta.

Antonino Vadala
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR – František Iván)

Jej hlavnou náplňou je pašovanie drog, z čoho je už dlhé roky podozrivý aj samotný Vadala. Investigatívna novinárka Pavla Holcová v článku uviedla, že telefonát sa niesol v priateľskej atmosfére. Jeho zachytenie bolo súčasťou úkonov talianskej protimafiánskej jednotky, ktorá pre dlhoročné podozrenia z drogovej trestnej činnosti Vadalu intenzívne sledovala. 

Fico všetko poprel

Fico však informáciu krátko po jej zverejnení ihneď poprel. „Táto informácia je nepravdivá; Robert Fico nepozná A. Vadalu. Ide len o účelovú snahu burcovať vášne pred zajtrajším dňom (pozn. protesty 21. februára na námestiach) a odpútať pozornosť od daňových podvodov A. Kisku, na ktoré dnes Robert Fico poukázal,“ reagoval vtedy hovorca strany Ján Mažgút. 

VIDEO Robert Fico vyhlásil,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Expremiér následne na to zvolal tlačovku, na ktorej uviedol, že talianska prokuratúra tvrdenie talianskej tlače poprela. „Taliansky národný prokurátor a kalábrijský regionálny prokurátor kategoricky vylúčili, že by kalábrijská prokuratúra mala akúkoľvek informáciu o telefonáte pána Vadalu s Robertom Ficom,“ uviedol expremiér.

Prokuratúra nahrávku potvrdila

Slovná prestrelka však pokračovala. Talianska investigatívna novinárka Maria Grazia Mazzola z verejnoprávnej televízie RAI potvrdila, že prokuratúra v Reggio Calabria nepoprela telefonát Roberta Fica s mafiánom. Medzičasom už aj talianska prokuratúra potvrdila autenticitu spomínanej nahrávky. Fico sa aj naďalej bránil voči tomu, že by bol s Vadalom v kontakte. Zverejnil aj video, v ktorom vyzval novinárov na zverejnenie prepisu hovoru, ak existuje. Fico naďalej trval na tom, že nepozná Antonina Vadalu a že s ním ani netelefonoval. Zopakoval, že mu to potvrdili v Taliansku.

Expremiér zároveň opätovne odmietol spájanie Smeru-SD s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Po vražde boli na stole aj predčasné voľby, ale tie podľa Fica nemali zmysel, lebo by nastal chaos, keďže neexistuje alternatíva voči súčasnej vládnej koalícii. Vraždu novinára odsúdil, verí, že budú potrestaní páchatelia aj objednávateľ. Fico sa zastal ľudí, ktorí v čase vraždy pracovali na úrade vlády a odišli pre podozrenia z prepojenia na kalábrijskú mafiu. „Nikto z týchto ľudí nespáchal žiadny trestný čin a mali príslušné bezpečnostné previerky,“ vyhlásil.

Viac o téme: TelefonátRobert FicoTalianskoAntonino Vadala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu