Na horách trvá druhý lavínový stupeň

NETKY.SK • 19 Marec 2019, 10:31 • 2 min
Na horách trvá druhý lavínový stupeň

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo všetkých slovenských pohoriach trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

slovakia

left justify in out

O tom v utorok informoval Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

 

Doplnil, že snehová pokrývka sa vplyvom výrazného oteplenia počas víkendu a následného ochladenia stabilizovala.

 

„Sneh z posledného sneženia je previaty na východne orientované svahy, kde je veľký rozdiel tvrdosti medzi starou ľadovou vrstvou a novým prachovým snehom. Starší voľný sneh vo forme dosiek a snehových vankúšov sa nachádza aj na severne orientovaných svahoch najvyšších polôh. V týchto polohách je možné uvoľniť lavínu pri veľkom dodatočnom zaťažení, a to hlavne na strmých svahoch,“ upozornil.

 

img

 

Ráno prevládalo na horách zamračené počasie so strednou oblačnosťou. Teploty klesli na mínus desať stupňov v najvyšších polohách po mínus štyri stupne Celzia na podhorí. Fúkal mierny vietor. Za posledných 24 hodín pripadlo do desiatich centimetrov nového suchého snehu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona