VIDEO: Fico priniesol ďalší list, že netelefonoval s Vadalom a zaútočil na médiá

Neexistuje prepojenie vlády s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej, vyhlásil bývalý premiér Robert Fico. Predstavil tiež stanovisko prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, že v talianskom spise sa nenachádza žiaden záznam telefonického rozhovoru Fica s Antoninom Vadalom z roku 2012. Expremiér varoval médiá pred ďalšími útokmi voči nemu či ľuďom zo Smeru. Avizoval zriadenie právneho tímu.

20.03.2019 15:01 , aktualizované: 16:45
debata (1366)

VIDEO: Pozrite si vyjadrenie Fica ku kauze údajného telefonátu s Vadalom vo videu TV Pravda.

Video

Fico sa podľa vlastných slov obrátil na prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Juraja Novockého, ktorého požiadal podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám o poskytnutie záznamu zo služobnej cesty, ktorú absolvoval v talianskej Kalábrii. „Vo vzťahu k existencii priamych telefonických rozhovorov medzi Antoninom Vadalom a bývalým premiérom Robertom Ficom môžeme vyhlásiť, že v uvedenom trestnom spise sa nenachádza žiadny rozhovor z roku 2012 týkajúci sa/zahŕňajúci Antonina Vadalu,“ uvádza sa v odpovedi prokurátora.

Informácia sa podľa prokurátora poskytla justičným orgánom SR. „Z uvedenej informácie vyplýva, že v roku 2012 Taliansko nevykonávalo žiadne odpočúvanie a záznam telekomunikačnej prevádzky účastníckej stanice Antonina Vadalu, a preto ani nedisponuje údajným rozhovorom medzi ním a Vašou osobou,“ píše sa v liste od prokurátora.

Robert Fico tvrdí, že správa o jeho telefonáte s Vadalom mala iba odviesť pozornosť od káuz prezidenta Andreja Kisku a motivovať ľudí, aby sa zúčastnili na spomienkovej akcii za zavraždenú dvojicu.

Expremiér v tejto súvislosti kritizoval novinárov. „Porušujete zákony, neexistuje nič, čo by vás oprávňovalo písať čokoľvek o kontaktoch predstaviteľov strany Smer-SD s týmito ľuďmi. Ak máte aspoň kúsok cti v sebe, tak sa mne osobne, ako aj strane Smer-SD ospravedlníte,“ odkázal Fico.

Zároveň dodal, že zostavili právny tím, ktorý má monitorovať správanie novinárov a ktorého výsledkom majú byť trestné oznámenia a žaloby. „Médiá predstavujú najväčšie nebezpečenstvo pre demokraciu,“ dodal Fico.

Odpoveď prokurátora Juraja Novockého pre... Foto: Pravda
sken Odpoveď prokurátora Juraja Novockého pre Roberta Fica, že rozhovor medzi ním a Antoninom Vadalom neexistuje.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Antonino Vadalà