„Spoločnosť Google upevnila svoju dominantnú pozíciu na trhu reklamy vo vyhľadávaní a chránila sa tak pred konkurenčným tlakom tým, že pri webových stránkach tretích strán zaviedla protikonkurenčné zmluvné obmedzenia,“ cituje eurokomisárku Margrethe Vestagerovú portál televízie BBC.

Dodala tiež, že ide o postup, ktorý je podľa antitrustových pravidiel Európskej únie nezákonný. Google takto konal desať rokov, od 2006 do 2016. Spoločnosti tak nemali možnosť konkurovať si na základe zásluh a inovácií.

Od roku 2006 pripájal Google do svojich zmlúv klauzuly o exkluzivite. Znamenalo to, že vydavatelia mali zakázané umiestňovať na svojich stránkach výsledky vyhľadávania akejkoľvek reklamy od konkurencie, akými sú napríklad Microsoft či Yahoo.

Toto rozhodnutie sa týka vydavateľov, ktorých dohody so spoločnosťou Google si vyžadovali exkluzivitu pre všetky ich webové portály.

Od marca 2009 začal Google postupne nahrádzať exkluzivitu „prednostným umiestňovaním“. Táto formulácia od vydavateľov vyžadovala, aby na svojich stránkach s výsledkami vyhľadávania rezervovali najvýhodnejšie umiestnenie pre reklamy Googlu a aby od nich odoberali stanovený minimálny počet reklám.

V dôsledku toho nemohli konkurenti Googlu na stránkach umiestňovať svoju reklamu na najviditeľnejších miestach, na ktoré návštevníci webov klikajú najčastejšie.

V tomto období tiež vydavatelia potrebovali písomný súhlas od Googlu pred tým, než by urobili zmeny v zobrazovaní akejkoľvek konkurenčnej reklamy. Ako pripomenula Komisia, Google tak mal kontrolu nad tým, „ako atraktívne môžu byť reklamy vo vyhľadávaní konkurencie a ako často sa na ne kliká“.

Aktualizované o 15:50: Na sankciu reaguje aj samotný Google. Tvrdí, že ročne vykoná tisíce zmien vo svojich produktoch na základe spätnej väzy od partnerov aj používateľov. Podpredseda spoločnosti Google Kent Walker na firemnom blogu tiež píše, že sa týkali či už služieb Google Shopping alebo AdSense for Search.

„Všetci sa zhodneme na tom, že zdravé a prosperujúce trhy sú v záujme všetkých. Do našich produktov sme už zaviedli mnoho zmien, ktorými sme reagovali na výhrady Európskej komisie. Počas niekoľkých nasledujúcich mesiacov budeme prinášať ďalšie aktualizácie, ktoré v Európe ešte viac zviditeľnia našich konkurentov,“ uviedol hovorca spoločnosti.

Vlani EK vymerala Googlu rekordnú pokutu 4,34 miliardy eur za zneužívanie dominantnej pozície operačného systému Android. V roku 2017 dostala americká spoločnosť pokutu 2,42 miliardy eur za zvýhodňovanie svojej služby pre porovnávanie obchodných ponúk.