Slovákov, ktorí kvôli Brexitu uvažujú o návrate domov, môže prilákať aj zvyšovanie platov

NETKY.SK • 15 Marec 2019, 11:20 • 2 min
Slovákov, ktorí kvôli Brexitu uvažujú o návrate domov, môže prilákať aj zvyšovanie platov

BRATISLAVA - Pokiaľ veľká Británia opustí Európsku úniu, cudzinci to budú mať ťažšie s uplatnením sa na pracovnom trhu. Slováci pracujúci na britských ostrovoch by tak mohli uvažovať o návrate domov a problém so získavaním pracovnej sily u našich zamestnávateľov by sa tak mohol vyriešiť.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku je takmer 81 000 voľných pracovných miest. Podľa ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny by sa mohol zdvihnúť záujem o pracovné miesta v našej krajine, pokiaľ by sa zvýšili aj platy.

 

"Situácia na slovenskom trhu práce sa v posledných rokoch výrazne zlepšila, zamestnávatelia pociťujú nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, čo spôsobuje aj silnejší rast miezd. Práve vyššie mzdy môžu byť pre Slovákov pracujúcich v zahraničí dôvodom, pre ktorý by sa mohli vrátiť späť na Slovensko bez toho, aby sa zhoršila ich životná situácia," tvrdí tlačový odbor ministerstva.

 

img

 

Celý proces okolo Brexitu je nepredvídateľný a komplikovaný. Rezort práce zastáva teda názor, že je veľmi obtiažne odhadnúť, koľko ľudí by sa vrátilo a začalo tu pracovať. 

 

"Navyše, Spojené kráľovstvo ponúka pracovnej sile z EÚ zjednodušené získanie štatútu trvalého pobytu (tzv. settled status) alebo štatútu prechodného pobytu (tzv. pre-settled status). Preto momentálne nepovažujeme za odôvodnené predpokladať návrat veľkého počtu občanov SR iba z dôvodu brexitu," konštatuje rezort práce.

 

img

 

Slováci pracujúci v zahraničí by mohli zaplniť napr. pracovné miesta zo zoznamu nedostatkových profesií, ktorý štvrťročne aktualizuje ústredie práce. "Do okruhu aktuálne nedostatkových profesií spadajú zamestnania vyžadujúce si rôzny stupeň vzdelania a skúseností, od riadiacich pracovníkov vo finančných službách a IT až po pomocných pracovníkov v rôznych odvetviach priemyslu,“ doplnilo ministerstvo.

 

img

 

Na internetovom sprievodcovi trhom práce, ktoré zriadilo ministerstvo, môžu Slováci, ktorí uvažujú o návrate do vlasti, nájsť aktuálne inzeráty voľných pracovných miest aj ponuku mzdy v jednotlivých odvetviach. Stránka trendyprace.sk ponúka vyhľadávanie konkrétnych študijných odborov,  pri ktorých dá zistiť, aká je šanca na uplatnenie sa na trhu práce za obdobie piatich rokov, a aká mzda sa dá od konkrétneho pracovného imiesta očakávať.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona