Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensko sa môže pýšiť novým letiskom. Lietať sa bude do celého sveta
Zdielať na

Slovensko sa môže pýšiť novým letiskom. Lietať sa bude do celého sveta

PRIEVIDZA / Obyvatelia Hornej Nitry už roky poukazujú na zlú infraštruktúru a požadujú vybudovanie sľubovanej rýchlostnej cesty R2. Tá je ale zatiaľ v nedohľadne. Na letisku v Prievidzi už pritom ale otvorili novú pristávaciu dráhu. Peniaze na ňu dal nemecký podnikateľ. A lietať sa odtiaľ bude kamkoľvek. Lietať sa odtiaľto môže do celého sveta.

Z Prievidze sa najnovšie bude lietať do celého sveta. Na tunajšom letisku totiž otvorili novú dráhu. "Je vyasfaltovaná na dĺžku 1028 metrov, je široká 23 metrov," povedal Ľuboš Jánošík, riaditeľ letiska Prievidza. "Je to medzinárodné letisko v Prievidzi a na to môžeme byť hrdí všetci," poznamenal investor  Axel Mallener. 

Ešte pred pár mesiacmi tu rástla tráva a zosadali tu prevažne vetrone. Najnovšie tu môžu pristávať aj 20-miestne lietadlá. "Umožní celoročné lietanie pre ťažšie lietadlá," poznamenal Jánošík. Jozef Šnirc bol pri tom, keď na letisku pristálo v roku 1951 prvé lietadlo. Naposledy tu také veľké lietadlo pristálo pred 16 rokmi. "Predtým Federer odtiaľto má ženu a tu pristál, keď prišiel na pytačky," povedal. Viac ako 3 milióny eur na výstavbu asfaltovej dráhy dal miestnemu aeroklubu podnikateľ, ktorý neďaleko postavil fabriku. 

"Budeme voziť ľudí, pre nás je dôležité, že naši ľudia sú rýchlo tu a nestratia toľko času na ceste," poznamenal investor. Novú dráhu chcú miestny piloti čo najviac využívať. Plánujú tu zriadiť leteckú taxislužbu. Nedávno tu založili profesionálnu leteckú školu. "My budeme vychovávať pilotov pre ľahké lietadlá," prezradil riaditeľ letiska. Na Hornej Nitre sú presvedčení o tom, že vynovené letisko priláka aj turistov.  "Od 1.7. budeme zaradený medzi hraničné priechody a budeme vybavovať aj lety mimo Schengenu," dodal Jánošík. 

Spor pre letiská na vláde. Odkaz SNS prišiel rovno cez médiá. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy