Andrej Kiska sa stretol so Slovákmi pôsobiacimi v Bruseli

NETKY.SK • 19 Marec 2019, 08:22 • 2 min
Andrej Kiska sa stretol so Slovákmi pôsobiacimi v Bruseli

BRUSEL - Prezident SR Andrej Kiska diskutoval v pondelok so Slovákmi žijúcimi a pracujúcimi v Bruseli na podujatí pod názvom „Od Tatier k Schumanu“.

slovakia

left justify in out

Hlavnou témou diskusie bola proeurópska orientácia Slovenska a hodnotové ukotvenie Slovákov.

 

Prezident vo svojom príhovore v úvode podujatia pripomenul hlavné priority svojho päťročného obdobia vo funkcii, ktorými z pohľadu zahraničnej politiky bolo udržanie ukotvenia Slovenska v Európskej únii a v Severoatlantickej aliancii. V rámci domácej politiky boli podľa jeho slov prioritami situácia v zdravotníctve, školstve a súdnictve.

 

img

 

Za najťažšie obdobie počas svojho pôsobenia vo funkcii označil situáciu po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a za najkrajšie stretnutie s pápežom Františkom. "Európska únia je úžasný projekt, o ktorom niekedy ako keby sme zabudli rozprávať," povedal prezident médiám po ukončení diskusie. Žiadna krajina dnes podľa jeho slov nedokáže sama riešiť výzvy ako migrácia, terorizmus, klimatické zmeny a hospodársky rozvoj. "Som nesmierne rád, že Slovensko je súčasťou tohto úžasného projektu Európskej únie," povedal.

 

Ľudia prítomní na diskusii, z ktorých mnohí v orgánoch EÚ pracujú, majú podľa prezidentových slov hlboké proeurópske presvedčenie, vidia jej plusy a mínusy a nikto z nich o tom, aký je Európska únia úžasný projekt, nezapochybuje.

 

img

 

Prezident stretnutie označil za "veľmi príjemné" a potlesk na konci bol podľa jeho slov vnútorným ocenením toho, čo za päť rokov povedal, ako pracoval a ako konal.

 

Od Tatier k Schumanu sú debaty, ktoré majú spájať Slovákov žijúcich v Bruseli, vysvetlil spoluzakladateľ občianskeho združenia Od Tatier k Schumanu Erik Zolcer. Projekt podľa jeho slov funguje približne päť rokov a zo skromných začiatkov sa rozrástol až na diskusie so zaujímavými hosťami.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona