Pomocné profesie prispejú k pozitívnej zmene životných podmienok Rómov

NETKY.SK • 18 Marec 2019, 09:57 • 2 min
Pomocné profesie prispejú k pozitívnej zmene životných podmienok Rómov

BRATISLAVA – Jednou z najdôležitejších úloh pomocných profesií je pozitívna zmena životných podmienok v rómskych komunitách.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo správy o udržateľnosti pomocných profesií a krokoch k jej zvýšeniu, obzvlášť v nadväznosti na projekty končiace sa v roku 2019. Pod pomocnými profesiami sa rozumejú rôzne druhy terénnej a komunitnej sociálnej práce, čiže činnosti pracovníkov komunitných centier, asistentov učiteľov v školách a materských školách, ako aj zdravotných osvetárov a miestnych občianskych poriadkových služieb v obciach s marginalizovanými rómskmi komunitami. Pomocné profesie majú prispieť k zlepšeniu začlenenia rómskych komunít. Správu na poslednom rokovaní vláda vzala na vedomie. Vláde ju predložil podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši.

 

img


Na zabezpečenie pomocných profesií prostredníctvom národných projektov po roku 2019 Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu zriadil medzirezortnú pracovnú skupinu, ktorá úzko spolupracuje s Úradom splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Členom tejto pracovnej skupiny je aj Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Ministerstvo vnútra SR, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a príspevková organizácia Zdravé regióny. Informovala o tom Silvia Tannhauserová z Odboru komunikácie a protokolu Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.

V programovom období 2014 – 2020 sa väčšina pomocných profesií podporuje prostredníctvom šiestich veľkých národných projektov. Ide o nástroj pomoci smerujúcej do 150 obcí s najviac marginalizovanými a najsegregovanejšími rómskymi osídleniami v SR. Realizácia týchto projektov sa financuje z príslušných prioritných osí operačného programu Ľudské zdroje.

Cieľom prvého národného projektu Podpora vybraných sociálnych služieb krízovej intervencie na komunitnej úrovni je zlepšenie situácie skupín sociálne vylúčených, resp. zvýšenie aktivity, zamestnateľnosti a zlepšenie možností vstupu na trh práce a integrácie do spoločnosti. Projekt podporuje 98 poskytovateľov vybraných sociálnych služieb, ktorí pomáhajú vyše 36 000 osobám v nepriaznivej sociálnej situácii. Ďalší projekt Terénna sociálna práca v obciach I. má za cieľ zvýšenie účasti najviac znevýhodnených a ohrozených osôb v spoločnosti. Tento národný projekt sa uskutočňuje v 234 obciach a mestách a doteraz z neho profitovalo vyše 47 000 klientov. Projekt Škola otvorená všetkým sa podieľa na uplatňovaní tzv. modelu inkluzívneho vzdelávania v 50 materských a 130 základných školách.

 

img

Štvrtý národný projekt Komunitné centrá v mestách a obciach s touto komunitou sa zameriava na podporu sociálnej inklúzie a pozitívnych zmien v obciach s rómskymi komunitami, na zvyšovanie uplatnenia osôb na trhu práce a na osvetovú a preventívnu činnosť. Prevencii sociálneho vylúčenia alebo jeho prehlbovania, sprevádzanie v ťažkých životných situáciách či zmierňovanie dôsledkov sociálneho vylúčenia a chudoby sa venuje projekt Terénna sociálna práca a terénna práca v obciach s prítomnosťou rómskych komunít. Cieľom šiesteho národného projektu Zdravé komunity 2A je podporiť prístup rómskej komunity k zdravotnej starostlivosti, zvyšovať povedomie o možnostiach zdravotnej starostlivosti či štandardov hygieny bývania.

Do konca apríla, resp. mája sa podľa správy predpokladá schválenie zámerov národných projektov. Týmto budú vytvorené predpoklady na vyhlásenie výziev na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona