Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chcete investovať v Spojených štátoch? Pomôže vám s tým priamo americká vláda
Zdielať na

Chcete investovať v Spojených štátoch? Pomôže vám s tým priamo americká vláda

BRATISLAVA / Ak by ste mali záujem investovať a uviesť svoju firmu na trhu v Spojených štátoch amerických, pomôže vám s tým priamo americká vláda. Washington už niekoľko rokov prevádzkuje program, ktorý zahraničným investorom uľahčuje vstup na jeho trh. Jeho súčasťou bolo aj dnešné stretnutie podnikateľov na pôde veľvyslanectva Spojených štátov na Slovensku.

Projekt s názvom Select USA, teda vyber si Spojené štáty americké organizuje tamojšie ministerstvo obchodu. Hlavným cieľom programu je prilákať aj slovenských podnikateľov, aby ďalej rozvíjali svoj biznis aj za veľkou mlákou.

"Select USA je oficiálna investičná agenda americkej vlády. Je to program, ktorý sa zameriava na medzinárodné spoločnosti, ktoré chcú preraziť na americkom trhu. Pomáhame spoločnostiam rôznych veľkostí, z rôznych odvetví," vysvetľuje špecialistka na projekt Jana Dorband. 

Celosvetovo program prilákal investície do Spojených štátov v hodnote 98 miliárd dolárov a vytvoril tam 150 tisíc pracovných miest. Do rezidencie amerického veľvyslanca v Bratislave pozvali 30 podnikateľov, ktorí by mohli mať záujem na vstup na americký trh. Medzi nimi aj spoločnosť, ktorá vytvorila program na lepší dosah marketingových kampaní na sociálnych sieťach.

"Tie informácie, ktoré oni poskytujú, sú vyložene z prvej ruky. A je to asi to najdôležitejšie popri tom konkrétnom produkte, pretože oni vás naozaj odnavigujú úplne najlepšie v rámci toho, čo chcete robiť, kde to chcete robiť, kde sa vám to najviac oplatí, kde sú najlepšie podporné programy a tak ďalej," vraví boostberger Tomáš Jaborník.  

"Je to stále nový program pre Slovensko. V Spojených štátoch už sú aktívne nejaké slovenské spoločnosti. Veľmi dynamické sú hlavne start-upy. Vidíme tam veľký potenciál. Niektoré s podnikaním začali samé a my chceme byť nápomocní novým spoločnostiam," predstavuje víziu americký veľvyslanec Adam Sterling. 

Jednou zo spoločností, ktorá už je etablovaná na americkom trhu, je firma zaoberajúca sa výrobou senzorov, ktoré monitorujú efektivitu vývozu odpadu vo viacerých amerických mestách. "Pozbierate dáta a zistíte, že tie vývozy nemusia byť tak časté a môžte na tom ušetriť nejaké peniaze. Musí to byť zrozumiteľné, musí to byť jednoduché na používanie a musí to prinášať tie hodnoty, ktoré klient očakáva," hovorí Tomáš Kelemen z firmy Sensoneo.  

Projekt vyvrcholí v polovici júna investičným samitom vo Washingtone.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy