Na Novej scéne uvedú v piatok a v sobotu v premiére muzikál Mária Terézia

Na Novej scéne uvedú v piatok a v sobotu v premiére muzikál Mária Terézia

Bratislava 20. marca 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR – Pavol Zachar)

 

V Divadle Nová scéna uvedú v piatok a v sobotu 22. a 23. marca v premiére nový pôvodný slovenský muzikál Mária Terézia autorskej trojice Gombár-Horňák-Brezáni. „Som rada, že prichádza po rokoch opäť k tejto tvorivej činnosti a veľmi sa teším na toto dielo, lebo je naozaj inovatívne. Som veľmi hrdá na celý náš tím,“ vyjadrila sa riaditeľka divadla Ingrid Fašiangová

Na snímke zľava generálna riaditeľka divadla Nová scéna Ingrid Fašiangová, umelecký riaditeľ divadla Nová scéna Karol Čálik, režisér Dodo Gombár, hudobník a skladateľ Ľubo Horňák, textár Marián Brezáni, operná speváčka Sisa Lelkes Sklovská, herec Branislav Deák počas tlačovej konferencie divadla Nová scéna k premiére pôvodného slovenského muzikálu Mária Terézia#posledná milosť

Dielo, ktoré začalo vznikať zhruba pred rokom a pol, bude interpretované jedinečným spôsobom. Muzikál je totiž do veľkej miery postavený na rytmizovaných dialógoch. „Mojou ambíciou bolo urobiť niečo iné a Dodo sa toho rád chytil, no jeho podmienka bola, že to musí byť úplne iné…,“ zasmial sa autor hudby Ľubomír Horňák.

Reklama

Muzikál pritom ponúka dve samostatné dejové línie, ktoré sa v istom okamihu pretnú. V jednej vystupuje v hlavnej úlohe Mária Terézia smútiaca za zosnulým manželom Františkom Lotrinským a v druhej mladá vdova Magdaléna, ktorú pre jej výnimočné schopnosti obvinia z čarodejníctva a chcú ju upáliť. „Mária Terézia pre mňa bola v podstate nevýrazná postava až do okamihu, keď som si uvedomil, že to bola panovníčka, ktorá zastavila bosorácke procesy v Uhorsku. To ma nakoplo k tomu, že som prišiel za Dodom a povedal som mu, poďme urobiť príbeh dvoch žien, ktoré sú zdanlivo každá z iného sveta, z inej hemisféry a kozmu, a pritom majú rovnaké osudy, pocity, starosti a trápenia, každá v tom svojom,“ priblížil Horňák. „Ten nápad bol podľa mňa kľúčový, pretože sme sa na základe neho rozhodli rozprávať príbeh vo dvoch líniách, ktoré spolu súvisia iba v nejakých spodných prúdoch, v nejakých pavučinách vzťahov, v nejakých podobnostiach, v zrkadlení, ale pretnú sa vlastne iba jeden jediný raz a aj to nie celkom explicitne a priamo. Týmto vlastne ponúkame podľa môjho názoru publiku akoby rovno dva muzikály,“ uviedol režisér predstavenia, autor libreta a spoluautor textov Dodo Gombár.

Práca na novinke bola podľa neho veľmi intenzívna. „Bolo to až nečakane náročné, pôvodne sme zamýšľali urobiť komornejší titul a nakoniec je tam osem veľkých postáv na jednej strane, osem veľkých postáv na druhej strane a máme tam aj 14-členný zbor a kapelu, takže vo výsledku z toho vzniklo v porovnaní s mojimi prvotnými myšlienkami niečo oveľa väčšie. Som zároveň rád, že sme si mohli obsadiť ľudí aj zvonku, takže súbor Novej scény je doplnený o hosťujúcich interpretov. Vzniká tu taká napínavá skupina ľudí, ktorí sa navzájom obohacujú,“ podotkol známy tvorca.

Reklama

Proces vzniku muzikálu dal zabrať aj spoluautorovi piesní Mariánovi Brezánimu. „V porovnaní s predchádzajúcimi dvomi muzikálmi, ktoré sme na Novej scéne realizovali, bol tento ale aj zaujímavejší… Najviac ma dráždil práve tou témou a tým, kam sa to až posunulo. Začiatky boli také rozpačité, pokiaľ do toho nevstúpila čarodejnica, nemalo to tú správnu vôňu… A bolo to náročnejšie aj tým, že Dodo žije v Prahe, tak sme sa stretávali rôzne, na polceste. Bola to výzva, za ktorú ďakujem,“ poznamenal Brezáni.

V úlohe významnej panovníčky Habsburskej dynastie sa v muzikáli predstaví Sisa Sklovská, jej syna Jozefa II. stvárnia v alternácii Dávid Hartl a Martin Harich, dcéru Máriu Kristínu si zahrá Jana Lieskovská a v postave generála Hadíka sa predstaví Braňo Deák. Mladú vdovu Magdalénu, ktorú obvinia z bosoráctva, stvárnia Petra Dubayová v alternácii s Viktóriou Matušovovou. Okrem nich sa na doskách objavia aj Pavol Plevčík, Tomáš Majláth, Karol Čálik, Martin Kaprálik v alternácii s Marcelom Ochránkom, Lucia Vráblicová, Dárius Koči, Peter Makranský, Mirka Partlová a ďalší.

Sklovská je za hlavnú postavu v novom predstavení veľmi vďačná. „Je pre mňa cťou, že po dvoch femme fatale, Mate Hari a Madame de Pompadour, môžem opäť stvárniť jednu úžasnú ženu, ktorá sa vryla do našej histórie,“ skonštatovala speváčka. Na stvárnení Márie Terézie sa podľa vlastných slov celkom nadrela. „Táto rola bola pre mňa najťažšia na zapamätanie si, tie texty sú písané tak, že nemajú bežný slovosled, je to také nezvyčajné, preto sa mi to veľmi ťažko vrývalo do hlavy. Mala som čo robiť, aby som sa to naučila tak, ako to Dodo a Marián napísali. Zažili sme naozaj dosť perné skúšky, s tým, že ja okrem divadla robím bársčo iné, takže nebolo jednoduché, aby som to aj sama stihla, ale podarilo sa. Je to veľmi zaujímavé dielo, ktoré bude podľa mňa dosť veľkým prekvapením pre všetkých, ktorí sú zvyknutí na klasické muzikály, no je už na publiku, ako to vezmú. Osobne sa mi to rytmické rozprávanie veľmi páči, pretože je to iné a nové, na Slovensku také niečo ešte nebolo. Verím, že to ľudia pochopia a že sa im to zapáči tiež,“ uviedla energická interpretka, ktorej sa muzikál podľa jej slov počas skúšobného obdobia výrazne dotýkal.

„Stvárňujem obdobie Máriinho života, keď jej zomrie manžel, takže sa veľakrát počas predstavenia nachádzam v dosť depresívnom stave, a to na mňa doliehalo. Ja sa totiž s každou postavou, ktorú v živote hrám, veľmi zžijem, doslova žijem ten jej život, inak to ani neviem, som veľmi citlivý človek a herec, ktorý to chce podať najlepšie, ako sa dá a tak som sa párkrát pristihla, že som skutočne bola v depresii. Ale tak to asi má byť, pretože to musím tak zahrať a jednoducho to tak na tom javisku cítim… Samozrejme, nie som depresívna stále, nájdu sa aj krásne okamihy, keď sa stretnem s blízkym priateľom Hadíkom alebo s dcérou Máriou Kristínou, vtedy mám úsmev na tvári, takže sa nemusíte báť, nebudem hrať iba čisto depresívnu Máriu Teréziu. Tá rola je, naopak, veľmi rozmanitá a práve to ma na nej baví,“ uzavrela Sklovská.

Choreografiu predstavenia zostavil Ján Ševčík a súčasťou tvorivého tímu muzikálu boli aj dve Češky – o kostýmy sa postarala Hana Knotková a scénu vymyslela Lucie Labajová.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali