Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Proti návrhu ministra Gajdoša o zvyšovaní platov vojakom sa postavili hasiči a policajti. Na internete koluje aj petícia
Zdielať na

Proti návrhu ministra Gajdoša o zvyšovaní platov vojakom sa postavili hasiči a policajti. Na internete koluje aj petícia

BRATISLAVA / Medzi silovými zložkami vládne napätie. Po novinke ministra obrany Petra Gajdoša o zvyšovaní platov vojakom o 300 eur, volajú po dorovnaní platov aj odbory mužov zákona- policajti a hasiči. Na internete tak už koluje aj petícia policajtov adresovaná ministerke vnútra.

"Takéto nadšenie by malo ísť asi v nejakom spoločnom kontexte. Je toto ohrozenie našich stavov, aj vnútornej bezpečnosti tým pádom, keď by bolo problém postaviť služby,"  povedal Viktor Kiss, prezident Odborového zväzu polície.  "Tí naši príslušníci si zaslúžia, aby mali tie platy také porovnateľné ako majú vojaci," skonštatoval  Peter Šagát, prezident Odborového zväzu hasičov. 

Policajti zvažujú odchod do armády

Policajné a hasičské odbory sa najviac obávajú odchodu hasičov a policajtov do ozbrojených síl. A nielen oni. S touto možnosťou rátajú aj samotní policajti, ktorí na to v petícii upozorňujú aj ministerku vnútra a vyzývajú ju k podobnej novele. Policajti v petícii tvrdia, že zaostávanie v platoch, nie je racionálne odôvodniteľné. Okrem toho začali už konať aj v praxi. "Policajti, hlavne z tých základných útvarov sa už chodia informovať na regrutačné strediská. Dávajú si počítať aký plat by mohli u vojska dostať, pokiaľ by tam prestúpili," prezradil Kiss.

Aká je ich reálna platová situácia ?

Porovnali sme nástupný plat v hrubom u začínajúceho hasiča, policajta a vojaka: hasič 779,50 eur, policajt 1028,50 eur, vojak 1137,08. 
Ide pritom o policajta po absolvovaní prípravnej štátnej služby a o vojaka 2. stupňa slúžiaceho v Bratislave bez trvalého pobytu. K platu preto dostáva aj stabilizačný príspevok.

"Samozrejme máme záujem o zvýšenie platov našich zložiek. Avšak všetko závisí od našich finančných možností," vyjadril sa hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. A takto sa situácia zmení po 15 rokoch: hasič 1443 eur, policajt 1618 eur, vojak 1308,58 eur.
Pritom tento plat sa u policajtov a hasičov úplne presne špecifikovať nedá. " V tomto prípade je viacero faktorov, ktoré zohrávajú úlohu. Ide napríklad o hodnosť útvar zaradenia," dodal Lazarov.

Saková: Zákon z dielne ministerstva obrany je neférový

Policajné odbory už ale v tejto veci aktívne konali. "Stretol som sa s pani ministerkou. Prebrali sme túto tému. Prisľúbila mi konzultáciu s členmi vlády," vyjadril sa prezident OZP Viktor Kiss. A takýto mal byť výsledok. "Ja som dostal prísľub, že členovia vlády nebudú súhlasiť s takýmto navyšovaním platov vojakom, ak to nepôjde v kontexte aj s platmi ostatných ozbrojených zložiek,"  dodal.

"Ten zákon, ktorý vyšiel z dielne ministerstva obrany, je troška neférový a možno je nekoncepčný a nesystémový. Musíme pristúpiť razantne do týchto rokovaní, aby sme zachovali tú rovnosť v odmeňovaní všetkých ozbrojených zložiek navzájom," uviedla ministerka vnútra Denisa Saková. "Vzhľadom na zabezpečenie bezpečnosti a obrany SR, táto diskusia nemôže byť vedená len na jednom rezorte a nemôže sa týkať len jednej ozbrojenej zložky," dodal premiér Peter Pellegrini. 

Ak by návrh z dielne rezortu obrany, o zvyšovaní platov vojakom prešiel a vstúpil do platnosti, to by podľa šéfa policajných odborov mohlo vážne ohroziť chod policajného zboru. Ministerstvo vnútra totiž dlhodobo zápasí s veľkým podstavom policajtov, a potom by sa tento stav mohol ešte zhoršiť. "Pokiaľ bude materiál bez pripomienok, tak ho predložím vláde, vrátane do bezpečnostnej rady,"  dodal Peter Gajdoš, minister obrany. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy