Aktuálne 20. marec 2019

Trump nominuje Bridget A. Brinkovú za veľvyslankyňu USA na Slovensku

TASR
TASR
Nomináciu musí ešte schváliť americký Senát.
Nomináciu musí ešte schváliť americký Senát.
TASR

TASR

Trump nominuje Bridget A. Brinkovú za veľvyslankyňu USA na Slovensku
Bridget A. Brinková. Foto: US Embassy

Americký prezident Donald Trump oznámil zámer nominovať do funkcie mimoriadnej a splnomocnenej veľvyslankyne USA na Slovensku Bridget A. Brinkovú zo štátu Michigan. Spolu s ňou Trump navrhne na kľúčové posty svojej administratívy aj ďalších jednotlivcov. Informoval o tom v utorok Biely dom.

Brinková je vysokopostavená a vplyvná kariérna diplomatka, v minulosti pracovala ako zástupkyňa štátneho tajomníka pre otázky Európy a Eurázie na americkom ministerstve zahraničných vecí.

Počas 20 rokov strávených v zahraničnej službe približovala politiku Spojených štátov v Európe a Eurázii - pôsobila ako zástupkyňa veľvyslanca v gruzínskom Tbilisi a v Taškente v Uzbekistane.

V skoršom období svojej kariéry pracovala v Rade pre národnú bezpečnosť, kde riadila koordináciu politiky pre Egejskú oblasť (Turecko, Grécko a Cyprus) a pre Kaukaz (územie medzi Čiernym morom a Kaspickým morom). Rada je hlavným poradným orgánom amerického prezidenta v otázkach národnej bezpečnosti, armády a zahraničnej politiky.

Bridget A. Brinková má titul bakalár z Kenyon College v americkom štáte Ohio a dva tituly magisterského stupňa Master of Science z London School of Economics and Political Science (LSE), ktorá patrí k najznámejším vysokým školám v oblasti práva, ekonómie a spoločenských vied.

Brinková hovorí po rusky a srbsky, ovláda aj základy gruzínčiny a francúzštiny.

Nomináciu prezidenta schvaľuje Senát, horná komora amerického Kongresu.

Brinková v prípade schválenia vystrieda veľvyslanca Adama Sterlinga, ktorý zastáva post od roku 2016.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia