SME

Brexit zatiaľ poplatky na univerzitách neovplyvní

Osud programu Erasmus+ v Británii je neistý.

Slovenských študentov, ktorí si dali za cieľ štúdium na Oxforde najviac zaujíma, za akých podmienok budú môcť v Anglicku študovať.Slovenských študentov, ktorí si dali za cieľ štúdium na Oxforde najviac zaujíma, za akých podmienok budú môcť v Anglicku študovať. (Zdroj: ADOBESTOCK)

Blížiaci sa brexit zatiaľ slovenskí maturanti nijako dramaticky nepociťujú. Ich záujem o univerzitné štúdium vo Veľkej Británii neochabuje.

Britská vláda prisľúbila študentom z Európskej únie, že sa poplatky za štúdium po brexite nezmenia. Z dlhodobého hľadiska je však podľa slovenského ministerstva školstva možné, že študenti z Únie budú musieť časom platiť vyššie sadzby a poplatky.

Z Bilingválneho gymnázia Milana Hodžu v Sučanoch každoročne odchádza študovať do zahraničia 85 až 95 percent maturantov. Na univerzity vo Veľkej Británii si v priemere za posledné roky podáva prihlášky okolo tridsať študentov.

SkryťVypnúť reklamu

Riaditeľ školy Vasil Dorovský hovorí, že neistá situácia okolo vystúpenia Británie z Európskej únie ich študentov neodrádza dostať sa na prestížne univerzity v Spojenom kráľovstve. V tomto školskom roku sa počet záujemcov nijako dramaticky neznížil. Ani terajší štvrtáci podľa školského prieskumu zatiaľ neavizujú, že by Anglicko "odpísali".

"Premýšľajú o brexite, zvažujú jeho prípadné dosahy, ale je tu tak veľa nezodpovedaných otázok zo strany Británie, či z nášho ministerstva zahraničných vecí, že sa zatiaľ nedá hovoriť o nejakých vážnych obavách mladých ľudí," ozrejmuje riaditeľ Dorovský dôvody študentov.

Záujem o Škótsko

Dodáva, že v škole plánujú viaceré stretnutia s europoslancami, ktorí by mohli študentom zodpovedať mnohé praktické veci.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu