- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

19. marca 2019

Spoločenské pohyby


ZÁPISNÍK –  11/2019
Spoločenské pohyby majú svoju logiku a postupnosť. Niektoré etapy a procesy sa nedajú obísť, vynechať alebo preskočiť. Ľudovo povedané, čo si spoločnosť navarila, to musí aj zjesť. Nečakajme preto, že dôjde k nejakému zázračnému zlomu. Každá akcia vyvoláva reakciu a každé rozhodnutie, každý krok – či už v živote jednotlivca, alebo v živote spoločenstva – má svoje dôsledky. Európa už fakticky odvrhla kresťanstvo – a cenu za to bude musieť zaplatiť.
::
Hranice, normy, pravidlá nie sú len na to, aby obmedzovali, ale hlavne na to, aby usmerňovali, regulovali, formovali, teda aby dávali životu potrebnú tvárnosť a poriadok. Absencia hraníc vedie k rozkladu. Bezhraničná sloboda sa rýchlo mení na svojvôľu a anarchiu. A nijako nefiltrovaný príval informácií vedie v konečnom dôsledku k dezorientácii. Dnes sme toho svedkami: nastalo nové babylonské pomätenie.

::
Kampaň pred prvým kolom prezidentských volieb nemala žiadnu hlavnú tému. Diskusie kandidátov prebiehali neraz v iracionálnej rovine, boli nesúrodé, viackoľajné a niekedy až tragikomicky nezmyselné, akoby uchádzači o kreslo prezidenta prichádzali z iných planét. Nerozumeli si.
Samozrejme, nejde o to, aby mali všetci na všetko rovnaký názor, ale bolo by žiaduce, aby zodpovední politici či štátnici vedeli aspoň v základných črtách zhodne pomenovať, čo je realita, v akom svete vlastne žijeme a ktoré problémy treba prioritne riešiť. Nestalo sa, práve naopak: v čom niektorí vidia problém, to iní nevnímajú, čo je podľa niektorých zlé, podľa iných je dobré, čo niektorí vidia ako čierne, javí sa iným ako biele... Tomu sa hovorí liberálna hmla!
::
Oswald Spengler v diele Zánik Západu výstižne charakterizuje úpadkové obdobie spoločnosti a tiež človeka, ktorý úpadok reprezentuje: „Namiesto národa plného foriem, zrasteného so zemou, je tu nový nomád, parazit, obyvateľ veľkomesta, čistý, zbavený tradície, v beztvarej fluktuujúcej mase vystupujúci človek faktov, nereligiózny, inteligentný, neplodný, s hlbokým odporom k roľníctvu. (...) Kozmopolitizmus namiesto vlasti, chladný zmysel pre fakty namiesto posvätnej úcty pred tým, čo vyrástlo a má tradíciu, vedecká ireligiozita ako skamenelina predchádzajúceho náboženstva srdca...“ To všetko vypovedá o úpadku a blížiacom sa konci.

Ján Maršálek
::
Predchádzajúci: ZÁPISNÍK – 10/2019
::
Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

1 komentár:

  1. Karol Dučák19.3.19

    Brilantný kúsok! Ďakujem, pán Maršálek.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.