Okrem toho existuje niekoľko ďalších spôsobov, ako USB rozhrania zneužiť a odcudziť informácie. Pre všetky útoky však existuje univerzálne hardvérové riešenie. Na rozdiel od softvéru ušetríte na licenciách, aktualizáciách a úplne môžete vyškrtnúť IT podporu.

Ide o nástroj pre pomerne primitívnu, ale zato veľmi rozšírenú, priemyselnú špionáž, ktorej sa často dopúšťajú práve súčasní a bývalí zamestnanci či dokonca zákazníci. Potvrdila to nedávna nemecká štúdia Max Planck Institute a Fraunhofer

„Horšie je, že, podľa nemeckých štatistík, bol už každý druhý malý a stredne veľký podnik vystavený aspoň raz priemyselnej špionáži. Ani pätina z nich však nemá žiadnu stratégiu na riešenie tohto problému,“ upozorňuje Marián Magna zo SmartKeeper.

Zámky na USB porty sú najžiadamejšie

Distribútor produktov hardvérovej ochrany SmartKeeper pre strednú Európu potvrdzuje, že zámok USB portov je najpredávanejším produktom z ich ekosystému. Tento malý zámok ponúkajú tak v odstrániteľnej ako aj permanentnej verzii.

K odstrániteľným verziám budete potrebovať špeciálny kľúč s jedinečným vzorom, ktorým možno odomknúť akékoľvek zámky od tohto výrobcu, ktoré sú na vás registrované. Pomocou kľúča môžete zámky veľmi intuitívne vybrať a presunúť napríklad do iného zariadenia.

Aj pri zamknutom porte sa však nemusíte vzdať používania externých pamätí. Špeciálny USB flash disk Secure Drive funguje so spomínaným zámkom Secure Connector ako pár. Princíp tkvie v tom, že táto pamäťová jednotka nie je kompatibilná so žiadnym štandardným USB portom v inom počítači. A tak si môžete byť istí, že dáta ostanú len vo vopred určenom ekosystéme napríklad firemných počítačov.

Ochrana dát nie je, samozrejme, žiadnou novinkou. Známejšie a rozšírenejšie sú softvérové riešenia tak pre šifrovanie dát, ako aj ochranu IT rozhraní – teda rôznych vstupov a výstupov. IT fyzická ochrana však ma svoju silnú stránku. „Výhodou hardvérových opatrení je ich jednoduchosť a finančná nenáročnosť,“ hovorí Marián Magna, zástupca distribútora SmartKeeper pre strednú Európu a dodáva, že bežne malé a stredné podniky často nemajú možnosti investovať veľké sumy do softvérovej ochrany, licenčných poplatkov a IT špecialistov, „no kybernetické riziká a priemyselná špionáž sa ich týkajú rovnako.“.

Vzlet USB-C štandardu

Spoločnosť Intel nedávno zamiešala karty, keď sa rozhodla poskytnúť svoju pomerne drahú technológiu pre USB-C zdarma ďalším výrobcom. Tento USB Štandard, ktorý nájdete v dnešných prémiových smartfónoch, prináša neskutočne rýchlu komunikáciu a nabíjanie. Odborná verejnosť teraz očakáva masívne rozšírenie nielen do mobilných zariadení, ale aj prenosných počítačov.

SmartKeeper vo svojom ekosystéme ponúka nielen USB-C zámok, no nájdete aj riešenia pre SD, HDMI, DVI porty a mnoho ďalších ochranných produktov na sieťové porty či fyzické uzamknutie počítača.

Podľa Mariána Magnu je fyzické zabezpečenie doplnkom všetkých existujúcich softvérových bezpečnostných produktov. Je to nový stavebný blok v bezpečnostnej barikáde proti votrelcom, na mieste, kde doteraz neexistovala žiadna alebo len veľmi slabá ochrana.