Starostovanie z exobývačky, rozpočet zo spálne. Pozrite si video zo Slatinských Lazov

Z chladnej kamennej budovy presídlili obecný úrad pred štyrmi rokmi do bytovky. Starostka a jej zamestnanci si prácu v štvorizbovom byte na prvom poschodí pochvaľujú. Majú tam vraj teplejšie, svetlejšie a útulnejšie ako v priestoroch starého úradu.

18.03.2019 19:30
debata

VIDEO: V Slatinských Lazoch sídli obecný úrad netradične v budove paneláku. Pozrite si video.

Video

Jedna z trojposchodových bytoviek v Slatinských Lazoch sa od ostatných líši už na prvý pohľad. Popri dvoch balkónoch z nej trčia vlajky Slovenska, Európskej únie a obce. Z druhej strany je vchod a nad ním tabuľka, ktorá hlása, že je tam pracovisko samosprávy. Celé to má „pod palcom“ starostka Darina Hroncová. „Päť panelákov s tridsiatimi bytmi postavili niekedy v 80. rokoch minulého storočia. Kedysi patrili ministerstvu obrany, pričom ich spravovala bytová agentúra tohto rezortu. Keďže boli prázdne a chátrali, snažili sme sa to získať,“ hovorí s tým, že im trvalo desať rokov, kým sa to podarilo.

„V roku 2014 získal niektoré bytovky súkromný vlastník, jednu sme od majiteľa dostali darom a osem bytov sme kúpili za 50-percentnú cenu,“ vysvetlila. Stálo ich to zhruba 87-tisíc eur, ktoré čerpali z úveru. Ten však splatili z predaja bytov, do ktorých sa nasťahovali noví obyvatelia. Obec si pre svoje potreby nechala len jediný, v ktorom momentálne úraduje. Starostku teší, že vďaka týmto krokom v dedine pribudli mladé rodiny s deťmi a zvýšil sa im tak aj počet obyvateľov. „Problém je, že nie všetci sa hneď prihlasujú na trvalý pobyt. Zrejme je to tým, že nejaký čas im trvali rekonštrukcie, ktoré vo svojich nových domovoch robili. Postupne sa to však stabilizuje,“ povedala.

Byty sú dvoj-, troj- a štvorizbové. Obecný úrad „obsadil“ jeden z tých najväčších, ktorý má vyše 100 štvorcových metrov. Dali ho vymaľovať a okná vymenili za plastové. Najväčšiu zo štyroch izieb, kedysi slúžiacu ako obývačka, má k dispozícii starostka. „Nie je to len moja kancelária, ale aj zasadačka. Mávame v nej tiež zastupiteľstvá a pracovné porady,“ objasnila. V spálni sa „papierovačkám“ venuje ekonómka, ďalšia pracovníčka sedí za počítačom v detskej izbe. „Robí sa tu výborne. Máme tu teplo a útulne,“ zhodli sa spokojne. Archív s rozhlasovňou sa nachádza v ďalšej detskej miestnosti. Ako každý byt, ani tento nie je bez kuchyne a sociálnych zariadení.

So susedmi vraj vychádzajú dobre, na úrad v paneláku si už zvykli aj jeho návštevy. „Pochvaľujú si, že to tu máme pekné, a cítia sa ako doma,“ smeje sa Hroncová.

Obecný úrad v Slatinských Lazoch sa do bytovky rozhodli presídliť čisto z praktických dôvodov. Predtým fungovali v multifunkčnej budove s kamennými múrmi, ktorá má už asi sedemdesiat rokov. Doteraz slúži ako kultúrny dom, nehnuteľnosť by chceli s pomocou dotácií zrekonštruovať. „No keďže ide o staršiu budovu, nedosahujeme efektivitu, ktorá je požadovaná vo výzvach, aby sme finančné prostriedky mohli dostať. Ale nevzdávame sa a určite to chceme skúsiť znova,“ dodala starostka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obecný úrad #slatinské lazy