Smrť pacientky, ktorá strávila dva dni na chodbe, preverí úrad pre dohľad

Prípad ťažko chorej onkologickej pacientky, ktorá po operácii strávila dva dni na nemocničnej chodbe a neskôr umrela, bude mať dohru. Zatiaľ nie je známe, či k úmrtiu prispel jej pobyt na chodbe, zaoberať sa tým bude Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. O postup levickej nemocnice sa zaujíma aj nitriansky krajský lekár. Ten vidí etické zlyhanie a žiada vyvodenie personálnej zodpovednosti. Nemocnica pri tejto otázke zatiaľ mlčí.

18.03.2019 18:00
nemocnica, sanitka, levice Foto: ,
Nemocnica v Leviciach.
debata (114)

Ženu, ktorá predminulý týždeň vo štvrtok podstúpila v nemocnici v Leviciach operáciu žalúdka, umiestnili po zákroku na chodbe. Dôvodom mal byť nedostatok miesta na chirurgickom oddelení. „Medializovaná situácia vznikla vinou neplánovanej neodkladnej operácie. Pretože išlo o akútny zákrok, nebolo krátkodobo k dispozícii lôžko. Preto bolo zvolené núdzové riešenie," informovala Lucia Kočková, hovorkyňa spoločnosti Agel, ktorá prevádzkuje sieť nemocníc vrátane levickej.

Stav pacientky bol vážny, trpela rakovinou lymfatických uzlín v pokročilom štádiu a aj inými zdravotnými komplikáciami. Na chodbe strávila dva dni, jej posteľ stála oproti vchodovým dverám, ohradená bola paravánom. Na uzavreté oddelenie ju presunuli až po tom, čo príbuzní upozornili na prípad fotografiou uverejnenou na sociálnej sieti.

Krajský lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Ľubomír Ševčík komunikuje so zástupcami spoločnosti Agel. „Názor vedenia spoločnosti je taký istý ako aj môj, že išlo o zlyhanie ľudského faktora, primára oddelenia, ktorý profesionálne nezvládol prevádzkový poriadok tohto oddelenia. Myslím si, že to zanedbal, aj keď neúmyselne. Pacient, ktorý je po operácii, nech už je v akomkoľvek zdravotnom stave, by mal byť uložený na štandardné lôžko, čo sa nestalo," povedal Ševčík. Situáciu označil za internú záležitosť nemocnice, ale naznačil, že očakáva vyvodzovanie personálnej zodpovednosti. „Aby bol pacient takto dva dni nechaný na chodbe, aj keď za paravánom, je neprípustné. Keby to boli dve hodiny, ale boli to dva dni a oni to neriešili. Nemocnica mala kapacity, aby pacientku uložili na akékoľvek iné oddelenie, majú traumatológiu, liečebňu dlhodobo chorých, kde boli voľné miesta," kritizoval krajský lekár, podľa ktorého zdravotná starostlivosť nebola ohrozená alebo nejakým spôsobom zanedbaná. „Ide tu skôr o etickú záležitosť,“ doplnil Ševčík.

Kočková na našu otázku o prípadných personálnych postihoch nereagovala. Tvrdí, že podobná situácia sa už opakovať nebude. „Po zavedení aktuálnych opatrení je manažment pacientov, v prípade nutnosti, zabezpečený využitím lôžok iných oddelení. Núdzové výnimočné riešenie, ktoré bolo zvolené, bolo ojedinelé a vzniklo v snahe a dobrej viere riešiť 100 % obsadenosť chirurgického oddelenia," uviedla Kočková.

Pacientka minulý týždeň v piatok umrela, nemocnica tvrdí, že to nesúvisí s jej pobytom v improvizovanom priestore. Toto chce preveriť Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý kontrolu na levickej chirurgii už začal, plánuje ju však rozšíriť. „Na základe informácií o úmrtí pacientky úrad rozšíril dohliadané obdobie až do dňa jej úmrtia. O výsledku dohľadu môže úrad informovať až po jeho ukončení," priblížila hovorkyňa úradu Erika Kováčiková.

Postupu nemocnice nerozumie šéf Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko. „Teoreticky sa to môže stať vo výnimočných prípadoch, napríklad na pôrodnici, keď je náhle vysoký počet pôrodov, ďalej pri hromadných úrazoch, vlakových a iných nešťastiach, kde nemôžete mať taký počet postelí, ďalej napríklad na detskom oddelení pri nejakej explózii infekcií," odpovedal Petko na otázku, či je umiestňovanie pacientov na chodbách nemocníc bežnou praxou. Pokiaľ nejde o takéto výnimočné stavy, tak by pacienti na chodbách podľa neho nemali ležať. „Ak nie je voľné miesto na danom oddelení, tak pacientka mala byť hospitalizovaná na OAIM (oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny, pozn. redakcie) alebo na obdobnom operačnom oddelení, alebo na jednotke intenzívnej starostlivosti neoperačného oddelenia, lebo ide o mimoriadnu situáciu," mieni Petko. V prípade, že by ani na žiadnom z týchto oddelení nebolo voľné miesto, mala nemocnica podľa Petka zabezpečiť prevoz do inej nemocnice. „Je to však krajná forma, lebo tam, kde je pacient operovaný, mal by byť aj liečený, pokiaľ nevyžaduje nejakú ďalšiu operáciu," uzavrel šéf asociácie.

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová napísala riaditeľovi nemocnice v Leviciach list, v ktorom ho vyzvala, aby v budúcnosti predišiel podobným prípadom. „Postup nemocnice, ktorý bol v mediálnych výstupoch opísaný, nepovažujem za vhodný či rešpektujúci dôstojnosť pacientok a pacientov nemocnice. Zároveň si myslím, že okrem toho môže dokonca predstavovať pre pacientky a pacientov možné zdravotné riziká," vyjadrila sa Patakyová.

Ombudsmanka v liste zároveň odsúdila fakt, že k náprave stavu čiže premiestneniu pacientky do izby došlo až po tom, čo príbuzní zverejnili fotku pacientky ležiacej na chodbe na sociálnej sieti. „Z dostupných informácií vyplýva aj to, že na miesto dotknutej pacientky na chodbe bol presunutý iný pacient, čo považujem za neprípustné. Umiestňovanie pacientok a pacientov na chodbu nie je v rámci zvyčajnej prevádzky vôbec akceptovateľné,“ napísala Mária Patakyová. Hovorkyňa siete Lucia Kočková informácie o pobyte iných pacientov na chodbe poprela, podľa nej sú to fámy, ktoré šíria médiá.

© Autorské práva vyhradené

114 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #Levice #zdravotná starostlivosť #Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou