Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
18.03.2019 09:10

V Handlovej začali s realizáciou pilotného projektu kompostovania


Ilustračná snímka


Samospráva Handlovej začala v týchto dňoch s realizáciou pilotného projektu kompostovania. Približne mesiac bude zabezpečovať zber konárov, v apríli odovzdá obyvateľom rodinných domov nádoby na bioodpad. Informovala o tom Jana Oswaldová z komunikačného oddelenia handlovského mestského úradu.


"Do 15. apríla môžu Handlovčania konáre s dĺžkou do dvoch metrov uložiť v 26 lokalitách mesta, ktoré spoločnosť HATER-HANDLOVÁ označila informačnými tabuľkami. Konáre sa stanú základom pre organické hnojivo – kompost," uviedla Oswaldová.       

Všetky zozbierané konáre podľa nej odvezú na nové mestské kompostovisko v areáli skládky na Scheiblingu v rámci projektu Kompostáreň Handlová. "Lokality zberných plôch sú v rámci nového projektu vytypované pilotne. V prípade, že vznikne dopyt obyvateľov po iných miestach, budú v budúcnosti upravené," ozrejmila.       

Mesto a zberová spoločnosť plánujú zvoz konárov dvakrát do roka. "Mestská firma ako správca kompostoviska pri kompostovaní premení kontrolovanými a riadenými postupmi bioodpad na hodnotné organické hnojivo – kompost, ktorý sa takto vráti späť do pôdy. Dlhodobým zámerom samosprávy je ponúknuť kvalitný kompost späť obyvateľom," priblížila Oswaldová.       

V apríli dostanú obyvatelia rodinných domov hnedé zberné nádoby na biologicky rozložiteľný odpad. O harmonograme rozvozu, prevzatí nádob a informáciách o tom, čo patrí a čo nepatrí do nádob, bude mesto informovať.       

Samospráva projekt financovala z Operačného programu Kvalita životného prostredia, v rámci ktorého získala na investíciu nenávratný finančný príspevok vo výške takmer 850.000 eur. Z financií zabezpečila vybudovanie kompostoviska, nákup technológií a zberných nádob.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.06.2016
Handlová bude mať nové vozidlo na zber a separáciu odpadu
Zefektívnenie triedeného zberu odpadu v meste by malo priniesť obstaranie nového vozidla s rotačným systémom lisovania, ktoré samospráva plánuje zakúpiť.
viac
27.01.2021
Nová Baňa sa pripravuje na zber kuchynského odpadu
Mesto Nová Baňa chce so zberom kuchynského odpadu začať začiatkom marca. Od pilotného projektu na jednom sídlisku radnica upustila, zber chce spustiť plošne v rámci celého mesta.
viac
08.04.2021
V Handlovej budú vážiť odpad, umiestňujú na nádoby čipy
Handlovská mestská spoločnosť Hater Handlová pripravuje nový systém váženia odpadu. Na nádoby začali jej pracovníci umiestňovať čipy. Tie by mali neskôr dopomôcť k spravodlivejšiemu systému platieb za odvoz a spracovanie odpadu. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
16.06.2021
Staré mesto spúšťa bezplatnú právnu poradňu
Staré Mesto spúšťa bezplatnú právnu poradňu pre obyvateľov mestskej časti. Pro bono poradňa je realizovaná v rámci verejnoprospešných aktivít staromestského nefinančného Fondu architekta Weinwurma.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %