Dobré noviny
Mimoparlamentné strany sa pri podpore kandidátov rôznia
TASR
TASR

Mimoparlamentné strany sa pri podpore kandidátov rôznia

Na snímke kandidáti na prezidenta SR Zuzana Čaputová (vľavo), ktorá získala najviac hlasov v 1. kole sobotňajších prezidentských volieb podľa neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR a druhý najvyšší počet získal Maroš Šefčovič (vpravo)
Na snímke kandidáti na prezidenta SR Zuzana Čaputová (vľavo), ktorá získala najviac hlasov v 1. kole sobotňajších prezidentských volieb podľa neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR a druhý najvyšší počet získal Maroš Šefčovič (vpravo) — Foto: TASR Pavel Neubauer

Do druhého kola prezidentských volieb postúpili Čaputová, ktorá získala 40,57 percenta hlasov a Šefčovič so ziskom 18,66 percenta hlasov.

Bratislava 17. marca (TASR) – Mimoparlamentné strany sa pri podpore kandidátov na post prezidenta Zuzany Čaputovej a Maroša Šefčoviča rôznia.

Líder hnutia Spolu - občianska demokracia Miroslav Beblavý uviedol, že výsledok Čaputovej v prvom kole "je dobrou správou o chuti ľudí na Slovensku na pozitívnu zmenu". "Táto zmena má slušnú, demokratickú a odbornú tvár. Napomáha jej spájanie síl tých, ktorým ide o vec, a nie o vlastný prospech. Táto zmena prináša skutočných lídrov, ako je Matúš Vallo a teraz Zuzana Čaputová. Som presvedčený, že sa ešte neskončila," dodal Beblavý.

Strana Naj v prvom kole prezidentských volieb nepodporovala žiadneho kandidáta. Predseda strany Viktor Béreš pred druhým kolom ľudí vyzval, aby 30. marca pristúpili k volebným urnám a podporili Šefčoviča.

Predseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) Ondrej Dostál poznamenal, že v druhom kole vyjadruje strana podporu Čaputovej. "Odporúčame všetkým demokraticky zmýšľajúcim voličom dať jej svoj hlas v druhom kole prezidentských volieb," povedal Dostál. OKS v prvom kole podporovala Františka Mikloška.

Do druhého kola prezidentských volieb postúpili Čaputová, ktorá získala 40,57 percenta hlasov a Šefčovič so ziskom 18,66 percenta hlasov. Volebná účasť dosiahla 48,74 percenta, čo je 2.158.859 voličov. Oficiálne výsledky potvrdila v nedeľu Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Druhé kolo prezidentských volieb sa uskutoční 30. marca.

Už ste čítali?